Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 04. 2018. 08:10   >>  08:03

IJZ SAOPŠTIO

Zbog morbila u bolnici pet osoba

U Crnoj Gori od početka godine registrovano je 107 slučajeva obolijevanja od malih boginja, dok se na bolničkom liječenju nalazi pet osoba, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje.

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina, koji čine 38,67 odsto oboljelih, od kojih niko nije vakcinisan, piše Pobjeda.

Slijede odrasli stariji od 26 godina, pa mlađi od godinu koji nijesu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta.

Preostali oboljeli su djeca osnovno i srednješkolskog uzrasta, kao i mlađi odrasli.

Iz Instituta su podsjetili da sve osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim, a koje razviju simptome, ljekarsku pomoć ne treba da traže bez odlaganja, već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa izabranim ljekarom kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba.

"Nažalost, dosadašnje obolijevanje je pokazalo da uprkos svim mjerama koje se sprovode i dalje imamo nove slučajeve oboljevanja. Istovremeno, utvrđeno je da se mnogi ne pridržavaju mjera i preporuka Instituta za javno zdravlje te je za očekivati dalje povećanje broja oboljelih", saopštili su iz Instituta.

Masovnije obolijevanje do sada, kako su kazali, nije registrovano u dječijim kolektivima – vrtićima i školama, ali je utvrđeno izlaganje određenog broja djece virusu u samom vrtiću.

"Kod najbližih identifikovanih kontakata sprovedena je vakcinacija nakon izlaganja virusu koja ima manju efikasnost nego vakcinacija prije nego je osoba izložena virusu", rekli su iz Instituta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније