Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

27. 04. 2018. 10:55 >> 10:47
2

INVESTICIJA OD 9,2 MILIONA EURA

Podižu maslinjake, vinograde, zasade smilja...

Kompanijama "Čelebić Agrar", "Agrolife Montenegro" i "Vinarija Milović" država je dala u zakup više od 200 hektara poljoprivrednog zemljišta na tri lokaliteta u opštinama Kotor, Ulcinj i Podgorica. Realizacijom planiranih projekata na zakupljenom zemljištu biće investirano 9,2 miliona eura u pokretanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, uz zapošljavanje 41 radnika.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ocijenila je prihvatljivim ponude te tri kompanije koje su pristigle na tendere za zakup - 157 hektara zemljišta na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, blizu 34 hektara zemljišta u Golubovcima u opštini Podgorica, kao i 10 hektara zemljišta na lokalitetu Briska Gora na teritoriji opštine Ulcinj za čije je davanje u zakup Vlada raspisala oglas u decembru prošle godine.

Shodno zaključku Vlade, sa jučerašnje sjednice, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović, potpisaće ugovore o zakupu.

Iz ministarstva ističu da će realizacijom planiranih projekata na zakupljenom zemljištu na tri lokaliteta biti investirano ukupno 9,2 miliona eura u pokretanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, a biće i zaposlen 41 radnik.

"Na Bigovu, na opožarenoj površini, biće podignuti maslinjaci Zakupom 157 hektara na lokalitetu Vranovići u opštini Kotor, kompanija 'Čelebić Agrar' planira da na području Bigova podigne savremene zasade maslina i izgradi pogon za proizvodnju visokokvalitetnog maslinovog ulja. Zemljište je zakupljeno na 30 godina. Očekivanje je da će realizacija ove ambiciozne poslovne ideje, kroz koju će zakupac investirati oko 7,3 miliona eura, doprinijeti supstituciji uvoza maslinovog ulja", navodi se u saopštenju.

Pokretanje poljoprivredne proizvodnje na tom lokalitetu, prema ocjenama ministarstva donijeće brojne ekonomske benefite, između ostalog, i otvaranje do 20 radnih mjesta, a kako su kazali, biće i sanirano zemljište koje je bilo zahvaćeno požarom.

"Nakon što je trgovačka kompanija Voli, zakupom kompleksa na Šasu, pokazala opredijeljenost da proširi poslovanje na oblast poljoprivrede, primjer kompanije 'Čelebić Agrar', pokazatelj je rastućeg interesovanja crnogorskih kompanija da diverzifikuju svoje poslovanje kroz oblast poljoprivrede. To je jedan od pokazatelja da je poljoprivreda u Crnoj Gori prepoznata kao šansa za unosan biznis i oblast u koju se sve više investira". kazali su iz ministarstva.

U Golubovcima velika plantaža smilja na lokalitetu Golubovci, na oko 34 hektara zakupljenog zemljišta, kompanija "Agrolife Montenegro" planira da zasnuje plantažu smilja, uz ulaganja u iznosu od više od milion eura, gdje će, kako se navodi u investicionom planu, posla biti za 19 radnika.

"Cilj kompanije koja već posjeduje organsku proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja, na 15 hektara smilja i 3 hektara pod matičnjakom, jeste širenje proizvodnje, stvaranje dodate vrijednosti i ostvarivanje znatno većih prihoda, kroz pokretanje prerade, odnosno destilerije za eterična ulja. Ova investicija otvara prostor da mali proizvođači ljekovitog bilja iz ovog regiona i šire imaju mogućnost uslužne prerade i poboljšanog plasmana", kazali su iz ministarstva.

Zasnivanje 8 hektara vinograda i sadnju 1.500 do 2.000 stabala maslina, planirao je vlasnik Vinarije Milović na zakupljenom državnom zemljištu površine 10 hektara na lokalitetu Briska Gora, u Opštini Ulcinj.

Planirana je investicija od 260.000 eura.

"Kako je navedeno u investicionom planu, zakupac planira da vrati ugled crnog vina proizvedenog na lokalitetu Briske Gore, koje je imalo prepoznatljiv kvalitet i potražnju i van granica Crne Gore. Zakupac planira da asortiman proizvoda proširi sa visokokvalitetnim maslinovim uljem, koje će uz vino, kao autohtone crnogorske proizvode, ponuditi turističkom tržištu", navodi se u saopštenju.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније