Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 04. 2018. 23:20 >> 23:12

GRAĐANSKA ALIJANSA

Formirali neformalnu Zelenu poslaničku grupu

Škola demokratskog rukovođenja, koja funkcioniše u okviru nevladine organizacije Građanska alijansa(GA), u saradnji sa poslanicima Skupštine Crne Gore, formirala je neformalnu Zelenu poslaničku grupu.

Cilj tog projekta, kako je saopšteno iz GA, jeste da teme zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije i energetske efikasnosti, zaštite klime i generalno održivog razvoja, dobiju zasluženi prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Navodi se da će uključivanjem u grupu poslanici u saradnji sa civilnim sektorom doprinijeti ostvarivanju tog cilja, ali i imati priliku da aktivnim radom utiču na usklađivanje propisa Crne Gore sa evropskim standardima i normama iz navedenih oblasti.

"Do sada je osam poslanika iz vlasti i opozicije iskazalo interesovanje za tu grupu potpisivanjem Povelje i nadamo se da će se njen sastav proširiti priključivanjem poslanika i ostalih političkih partija", kazali su iz GA.

Poslanicima će, kako se navodi, uključenjem u grupu biti omogućeno da unaprijede svoja znanja iz oblasti zaštite životne sredine, održivog korišćenja energije, energetske efikasnosti, urbane mobilnosti i održivog razvoja.

"Kao i da se povežu sa svojim kolegama poslanicima, stručnjacima, aktivistima i sa organizacijama civilnog društva aktivnim u zaštiti životne sredine i da budu vidljiviji u javnosti", dodaje se u saopštenju.

U sklopu aktivnosti predviđenih projektom realizovan je radni ručak sa poslanicima tokom kog su prezentovane politike energetske efikasnosti i zašto je ova tema značajna i za društvo i za državu.

Poslanici su, kako se navodi, izrazili zainteresovanost za rad grupe i kazali da bi u narednom periodu bilo poželjno uspostaviti Sekretarijat, ali da se u aktivnosti uključi Parlament.

"Oni su saglasni da su u toj oblasti neophodne podsticajne mjere kako bi se politike u ovim oblastima pokrenule naglašavajući i neophodnost političke volje", kaže se u saopštenju.

Te aktivnosti, koje su podržane od njemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), dio su regionalne inicijative šest zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније