Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

27. 04. 2018. 14:55   >>  14:49

DELEGACIJA EU

Grant za poboljšanje istraživačkih kapaciteta RTCG

Civilno društvo ima važnu ulogu u profesionalizaciji medija i Evropska unija obezbjeđuje grantove usmjerene na izgradnju kapaciteta medija i pospješivanje njihove profesionalizacije, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.


Iz Delegacije su reagovali povodom tvrdnji da projekat "Činjenice su važne! Objektivno i inovativno novinarstvo za EU!", koji sprovode CGO sa RTCG i Portalom Ul-info, a finansira EU, utiče na nezavisnost Javnog servisa.

Ističu da smjernice za medije Evropske unije izričito navode partnerstva medija i nevladinih organizacija radi unapređivanja istraživačkog novinarstva na Zapadnom Balkanu.

"U okviru drugog ciklusa Programa medijskog profesionalizma, nevladinoj organizaciji Centar za građansko obrazovanje (CGO) dodijeljen je grant usmjeren na dalje unapređenje istraživačkih kapaciteta RTCG. Grant se ostvaruje od februara 2018, nadovezujući se na prethodne projekte medijskog profesionalizma kroz koje je EU pomogla da se uspostavi istraživačku redakciju u okviru javnog servisa. Uspjeh ovog TV programa finansiranog od strane EU nedavno je dobio priznanje najavom da će primiti naročitu nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju CIRCOM 2018", navodi se u saopštenju Delegacije.

Podsjetili su da je u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori za 2018. godinu ocijenjeno da nije bilo napretka u oblasti slobode govora.

"Izvještaj je naznačio da je nedavno političko miješanje u nacionalni javni servis (RTCG) razlog za ozbiljnu zabrinutost, te da izazovi u razumijevanju same uloge slobodnih medija i dalje postoje", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније