Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

27. 04. 2018. 17:38   >>  17:33

ŠEHOVIĆ ISTAKAO

Stručne škole odlična baza za izgradnju karijere

Srednje stručne škole, ukoliko dijete ima afiniteta za njih, mogu pružiti odličnu bazu za izgradnju karijere, ali i nastavak školovanja, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je danas na promociji srednjih stručnih škola, kojoj je prisustvovalo preko 500 polumaturanata, rekao da je prošle godine više od pet hiljada svršenih osnovaca upisalo te škole.

Događaj je, kako je saopšeno iz Ministarstva prosvjete, organizovan u okviru kampanje „Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi“.

“Na stotine polumaturanata bile su u prilici da pogledaju prezentacije najinteresantnijih zanimanja koja se nude u stručnim školama”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su ključne poruke koje su poslate da srednje stručne škole nude odlične mogućnosti za svakoga ko ima sklonosti za specifične oblasti koje se u njima izučavaju.

Učenici završnih razreda osnovnih škola su, kako je saopšteno, slušali da stručno obrazovanje nudi veliku mogućnost zaposlenja nakon završetka obrazovanja, ali da je predrasuda da te škole ne nude prohodnost ka fakultetima.

Poručeno im je da stručne škole upisuju i odlični učenici, pobjednici državnih takmičenja u znanju i nosioci diplome „Luča“, kao i da su učenici stručnih škola pobjednici međunarodnih takmičenja u znanju.

Šehović je kazao da „nema netalentovanog čovjeka, samo onog koji je imao sreće da svoje životno pozvanje otkrije ranije, i onog kome je iz raznih razloga to teže išlo“.

“Ja zato, kao svoju i obavezu Ministarstva prosvjete, vidim upravo potrebu da vam na vrijeme ukažemo na sve moguće izbore, kako biste mogli da načinite onaj pravi”, rekao je Šehović.

On je polumaturantima poručio da odluke o srednjoj školi ne donose na osnovu predrasuda o „popularnim“ i „manje popularnim“ školama ili zanimanjima, već na osnovu sopstvenog uvjerenja, informisanog mišljenja, i uz pomoć najbližih.

Direktor srednje stručne škole “Sergije Stanić”, Zoran Klikovac, kazao je da se znanje u toj školi ne stiče sa mukom, već u okolnostima i ambijentu koji je vrlo interesantan i podsticajan za mlade ljude, uključujući pohađanje nastave kod najboljih poslodavaca.

"Oni koji žele da se upišu ovdje mogu birati između smjerova Turistički tehničar, Tehničar kulinarstva, Tehničar usluživanja, Tehničar prodaje, Poslastičar”, rekao je Klikovac.

On je dodao da je ta škola iznjedrila vrhunske profesionalce iz tih oblasti.

Kako su kazali iz Ministarstva, obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja u školskoj 2017/2018. godini čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 u četvorogodišnjem.

U muzičkim školama realizuje se 14 programa iz oblasti muzičke umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније