Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina; B.V.

28. 04. 2018. 14:28 >> 14:25
6

RADNIČKA PARTIJA

Protestna šetnja 1. maja u Nikšiću

Radnička partija Crne Gore organizovaće i ove godine u Nikšiću prvomajsku protestnu šetnju, skup i uranak, pod sloganom “Dva eura dnevno, zar je to život“.

 

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, saopštio je da će sa skupa postaviti pitanje da li se može živjeti sa dva eura dnevno ili sa radničkim platama koje su, uglavnom, od 200 do 400 eura.

„Svima je više nego jasno da je takav život na donjoj granici siromaštva i da je nemoguće živjeti sa dva eura dnevno koliko su nam odredili 'eksperti' iz Monstata u potrošačkoj korpi, a kao dnevnu dozu za ishranu propisali 'doktori" iz Vlade“, rekao je Vučinić na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da to nije život, već preživljavanje ili gladovanje.

Da bi se to promijenilo, kako je kazao, mora se promijeniti vlast koja je sve koji hoće da žive pošteno od svog rada, dovela u situaciju da gladuju.

Vučinić je pozvao sve radnike, sadašnje i bivše, penzionere, studente i omladinu kao i građane koji su nezadovoljni situacijom u društvu da im se pridruže na prvomajskoj protestnoj šetnji, skupu i uranku.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je odavno narušena ravnoteža između rada i kapitala, bez koje nema stabilnog i razvijenog društva, a rad i radnici su gubitnici u toj vječitoj borbi.

„Danas smo ponovo na početku u opljačkanoj i zarobljenoj Crnoj Gori, pa se moramo boriti za ono zbog čega je i Prvi maj uveden kao praznik - osmočasovno radno vrijeme, plaćeni prekovremeni rad, praznične dnevnice, pravo na godišnji i odmor u toku rada, stalni radni odnos i ostala elemntarna radnička prava koja postoje u zakonu, ali se kod nas ne primjenjuju“, ocijenio je Vučinić.

On je saopštio da nepoštovanje najosnovnijih radničkih prava nije jedini razlog za protest Prvog maja, već i ostale nepravde i anomalije u društvu, počev od izvršne vlasti, sudstva, tužilaštva.

„Pobunićemo se zbog pljačkaških privatizacija, uništene privrede i ugašenih fabrika. Danas u Crnoj Gori nema više industrije i o tome najbolje govori podatak da jedan trgovinski lanac zapošljava vise radnika nego zajedno i Kombinat aluminijuma (KAP), Željezara, Rudnici boksita ili kratko rečeno cijela industrija“, rekao je Vučinić.

On je iskazao solidarnost sa radnicima Željezare Tosčelik zbog odluke poslodavca da otpusti dio zaposlenih.

Potpredsjednica Radničke partije, Željka Savković, pozvala je sve građane Crne Gore da dođu na protest i uranak i podsjete šta je nekada značio Prvi maj.

Ona je navela da je taj praznik nekada označavao porodična, ali i okupljanja radnika, koji nijesu bili nezadovoljni platom i statusom, ali su I pored toga izlazili na ulicu da bi podsjetili da se moraju poštovati njihova prava.

Savković je pozvala i majke, korisnice naknada za troje i više djece, da dođu i podrže radničku protestnu šetnju.

Protesta šetnja, kako je najavljeno, počeće u deset sati ispred sjedišta Radničke partije u Nikšiću i nastaviće se ulicama grada kroz centar Njegoševom do centralnog kružnog toka, a potom Vučedolskom ulicom i šetalištem Vita Nikolića do Spomenika palim borcima pod Trebjesom, gdje će biti održan protestni skup.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније