Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

29. 04. 2018. 07:48   >>  07:42 57

ISTORIČAR SPS-A

"Balkanski narodi postojanje duguju Srbiji"

Po tvrdnjama potpredsjednika Socijalistička partija Srbije (SPS), istoričara Predraga Markovića, svi narodi na Balkanu svoju slobodu i svoje postojanje duguju Srbiji i srpskoj vojsci.

"Srpska vojska nije samo okupirala Crnu Goru već je natjerivala Crnogorce da se sele sa svojih divnih planina i kamenjara u Beograd na Dedinje i u Bačku", ironično komentariše Marković izjave crnogorskih zvaničnika da je srpska vojska 1918. okupirala Crnu Goru i da su bilbordi koji slave njen oslobodilački ulazak u Budvu falsifikovanje istorije.

Bilbord "Odbora za proslavu sto godina od oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu" izazvao je negativne reakcije u našoj zemlji. Ministarstvo kulture saopštilo je da je stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena na način koji nije vjerodostojan.

"Neke moje kolege vide ulazak Srpske vojske u Crnu Goru kao okupaciju, a ne kao oslobođenje od Austrougarske. Kažu treba ove godine da obilježimo stogodišnjicu okupacije Crne Gore, što je veliki apsurd", kazao je Marković za Tanjug.

Poslije konstatacije u početnom tonu da su "srbijanski zlikovci" odmah po prisajedinjenju Crne Gore Srbiji, "natjerali Crnogorce da nasele mjesta po Srbiji, idu u diplomatiju bez znanja stranih jezika, da zauzimaju direktorska mjesta bez dana škole", Marković kaže da su "istine radi, te 1918. samo dvije čete Srpske vojske ušle u Crnu Goru."

"Jedna četa je bila u Kotoru, dok je druga rasuta po cijeloj Crnoj Gori. Vjerovatno je i neko iz te čete stigao do Budve, ali u pitanju su desetine ljudi", naveo je on.

Marković napominje da se Austrougarska vojska na kraju Prvog svjetskog rata povukla iz većeg dijela Srbije Bosne i Hercegovine, Vojvodine, Hrvatske.

"Na kraju ratova se to tako dešava. Mi zamišljamo oslobođenje kao neku strašno dramatičnu vojnu akciju, ali to je zapravo raspad neke države, vlasti i vojske...Na teritoriju te države koja se raspala dođe neka druga vojska i to se tako završi. Regent Aleksandar i srpske Vojvode su imale smisla za političku umiješnost pa su vjerovatno svečane ulaske u crnogorske gradove organizovali tako da u njih prvo uđu njihovi mještani koji su se borili u Srpskoj vojsci", napominje Marković.

On kaže da se slična situacija dogodilo i u slučaju oslobođenja Zagreba u Drugom svjetskom ratu. "Čekalo se da hrvatski partizani prvo uđu u taj grad. Zato je Zagreb posljednji oslobođeni grad u Evropi" kazao je Marković.

Potpredsjednik SPS-a ističe da tamo gdje nije došla srpska vojska više ne postoji Makedonci i Slovenci.

"Makedonci postoje samo ondje gdje je srpski vojnik zgazio svojom "okupatorskom" čizmom. U Trstu i Koruškoj je nekada bilo mnogo više Slovenaca, a sada ih jednostavno nema. To je neka čudna okupacija jer je onaj koji je okupiran postojao samo zahvaljujući toj okupaciji" kazao je Marković.

Za njega nema dileme da Srbija i njena vojska imaju slavnu istoriju.

"Značajni događaji su obilježeli tu istoriju, i sve te uvrede na račun naših predaka imaju značaj zujanja muva. Pitanje je da li treba da odgovaramo na te jeftine provokacije svih iz regiona. Dobro se zna šta je bila i kako je ratovala Srpska vojska", kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари57

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније