Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

30. 04. 2018. 11:55   >>  11:53 4

DALJE DIONICE AUTOPUTA

Nurković: Pred Vladom obiman posao

Pred Vladom je obiman i odgovoran posao kako bi multidisciplinarno sagledala pripremne aktivnosti realizacije ostalih dionica autoputa Bar-Boljare i definisala optimalne modele i procedure realizacije u skladu sa najboljom međunarodnom praksom, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

On je u intervjuu agenciji Mina biznis kazao da Vlada odgovorno nastavlja aktivnosti na stvaranju preduslova za realizaciju i ostalih dionica autoputa Bar-Boljare.

"U toku je priprema idejnih projekata i prateće dokumentacije za dionice Mateševo-Andrijevica i Smokovac-Tološi- Farmaci, koje su detaljnim prostornim planom autoputa Bar-Boljare i definisane kao druga etapa realizacije projekta", rekao je Nurković.

Izrada tih projekata se, kako je objasnio, finansira iz bespovratnih sredstava Evropske unije (EU) obezbijeđenih kroz mehanizam Investicionog okvira za Zapadni Balkan i rezultat je intezivne spoljne politike u oblasti saobraćaja koju vodi resorno Ministarstvo.

Nurković je podsjetio da je u martu sa kompanijom "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva, čime ta firma nije dovedena u povlašćeni položaj.

"To je samo kompanija koja je prva izrazila interesovanje za realizaciju i ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, što je i razumljivo jer je ista već prisutna na domaćem tržištu, odnosno na projektu", dodao je Nurković.

Svi zainteresovani subjekti su, kako je podsjetio, pozvani da ispolje svoje namjere i predlože uslove i modele za realizaciju ostalih dionica autoputa Bar-Boljare, na principima privatno-javnog partnerstva, na bazi najbolje međunarodne prakse i uz poštovanje principa jednakog tretmana, slobodne konkurencije i nediskriminacije.

"U toj utakmici neće biti povlašćenih igrača, a cijena, rokovi, kvalitet rada, iskustvo i referentnost će biti jedine preporuke koje ćemo cijeniti kao investitor", poručio je Nurković.

On je rekao da se često postavljalo pitanje dinamike radova na izgradnji prvih kilometara autoputa u Crnoj Gori.

"Tu ću biti vrlo jasan. Dinamika nije prioritet na uštrb kvaliteta ovog kapitalnog saobraćajnog projekta. Od početka realizacije projekta na prvom mjestu bilo je mišljenje i stav struke, dok se prema izvođaču radova insistiralo na dosljednom poštovanju ugovornih odredbi, kao i na dosljednoj primjeni relevantih domaćih i evropskih propisa, procedura i standarda", rekao je Nurković.

On je ocijenio da je poznavanje legislative i procedura u početnom periodu realizacije tog projekta bio priličan izazov sa kojim se suočavao izvođač radova, kao nov na evropskom tržištu u tom trenutku.

Nurković je dodao da je to svakako u određenoj mjeri imalo i svoj uticaj na tempo projektovanja i kasnije posljedično na izvođenje radova na terenu.

"Međutim, od menadžmenta kompanije CRBC kontuirano dobijamo uvjeravanja da će angažovati sve svoje raspoložive resurse na način koji će osigurati realizaciju projekta u ugovorenom roku, koji ipak ne postavljamo kao svoj prioritet ukoliko on znači bilo kakav kompromis sa kvalitetom", saopštio je Nurković.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније