Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2018. 07:30   >>  10:47 1

U PODGORICI PROTEST

Danas se obilježava Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada Prvi maj biće obilježen danas širom svijeta i u Crnoj Gori, u znak sjećanja na događaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtijevajući osmočasovno radno vrijeme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Zbog aktiviranja bombe koja je usmrtila sedam policajaca i najmanje četiri radnika i ranila desetine, sedam sindikalnih aktivista osuđeno je na smrt.

U znak sjećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i ljevičarski pokreti.

Prošle godine prvomajski protesti održani su u brojnim gradovima svijeta, a do nereda je došlo u Parizu i američkim gradovima Olimpiji i Portlandu.

U Crnoj Gori se 1. maj obilježavao tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj. Danas je toga manje, ali građani iskoriste praznik za odmor i rereaciju.

U Podgorici će danas Unija slobodnih sindikata (USSCG) održati protest na Trgu Argentina, u cilju ukazivanja na poražavajući položaj desetina hiljada zaposlenih u Crnoj Gori.

Moto ovog Međunarodnog praznika rada biće "Za veće zarade u Crnoj Gori".

U USSCG su naveli da je obaveza svih pravih sindikata na svijetu da obilježavanjem Prvog maja ne dozvole da padne u zaborav žrtva kolega, koji su borbu za bolju radničku budućnost platili svojim životima.

Radnička partija Crne Gore organizovaće i ove godine u Nikšiću prvomajsku protestnu šetnju, skup i uranak, pod sloganom "Dva eura dnevno, zar je to život".

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније