Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2018. 10:47 >> 20:08
13

PROTESTNI SKUP

Keković: Povećati minimalac, novca ima

Unija slobodnih sindikata (USSCG), umjesto šetnje, ovogodišnji 1. maj obilježila je protestnim skupom pod sloganom "Za veće zarade u Crnoj Gori".

Sa skupa na Trgu Argentina kod Gradskog stadiona u Podgorici, na kojem se okupilo oko 150 ljudi, upućen je poziv svim radnicima da se ujedine za povećanje zarada kroz povećanje minimalne zarade, javlja reporterka TVCG.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da u Crnoj Gori cijena rada, kao ni minimalne zarade, nijesu povećane od januara 2011, ali su svih prethodnih godina drastično rasle cijene komunalija, roba i usluga i padao standard zaposlenih.

Sindikalci vjeruju da država ima novca za povećanje minimalca, samo što, kako ističe keković, uzima od siromašnih, a oprašta bogatima.

"Ne prihvatamo opravdanje da nema novca. Novca ima, samo što nije u Crnoj Gori. Teret krize je na građanima", poručio je Keković.

On je poručio da se država mora okrenuti konceptu socijalne pravde. 

"Vlada uvodi poreze i dažbine koje pogađaju građane, dok u Crnoj Gori istovremeno imamo najnižu stopu poreza na dobit pravnih lica, investitorima se daju bezgranične povlastice", naglasio je Keković.

Prosječna plata u Crnoj Gori je 511 eura, koju, kako je naveo, ne prima dvije trećine zaposlenih u zemlji.

"Ta primanja su daleko od zadovoljenja čak i revidirane potrošačke korpe koja je umanjena za oko 40 artikala i iznosi 629 eura. Ona je za desetine hiljada radnika nedostižna", kazao je Keković.

Prema zvaničnim podacima, kako je naveo, prošle godine u Crnoj Gori je skoro 83 hiljade radnika primalo zaradu do 250 eura, dok je skoro 32 hiljade primalo minimalnu zaradu od 193 eura.

Na loš položaj radnika u zdravstvu i obrazovanju ukazali su predstavnici njihovih Sindikata. "Sindikat zdrastva neće čekati nedočekano, već će pokrenuti jasne aktivnosti za rješavanje pitanja od egzistencijalnog značaja", poručio je Gradimir Rajković iz Sindikata zdravstva Crne Gore.

USSCG je pozvao Vladu da "prevede u legalne tokove oko 30 hiljada radnika na crno, zaustavi dalji rast poreskog duga, konfiskuje nezakonito stečenu imovinu, raskine štetne privatizacije, poveća porez na dobit, uvede porez na luksuz, pokrene mehanizme odgovornosti i sankcioniše neracionalno i protivzakonito trošenje državnog novca i da obezbijedi racionalno gazdovanje preostalim društvenim resursima".

Keković je poručio da je ta sindikalna organizacija spremna da predvodi borbu za povećanje zarada "uz snažnu podršku radnika i građana".

Druga sindikalna organizacija, Savez samostalnih sindidakata Crne Gore (SSSCG), ne organizuje protestne šetnje, već se povodom Međunarodnog praznika rada oglašava prvomajskim proglasom.

 

Solidarnost neophoda u ostvarivanju radničkih prava

Najavljujuću današnji protestni skup, Keković je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazao da današnje vrijeme karakteriše težak socio-ekonomski položaj većine zaposlenih u Crnoj Gori. On je danas imao dvije poruke.

"Prva poruka je da ne smijemo zaboraviti tradiciju, na mučenike iz Čikaga, da smo dobili prvi benifit - osmočasovno radno vrijeme, odnosno četrdesetočasovnu radnu nedjelju, što je bio prvi preduslov za dostojanstveni rad", kazao je Keković.

Druga važna poruka, kako je naveo, je da svi radnici planete moraju da se solidarišu ukoliko žele da ostvare svoja prava.

"Pogotovo je važno, ne samo u Crnoj Gori nego i u Evropi i šire, da je neoliberalni kapitalizam toliko nehuman da, ukoliko se zajednički ne suprostavimo tome, sve više ćemo gubiti radnička prava koja smo nekada imali a sada smo svjetlosnim godinama udaljeni od toga", istakao je predsjednik USSCG.

Međunarodni praznik rada Prvi maj obilježava se u znak sjećanja na događaje iz 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtijevajući osmočasovno radno vrijeme.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније