Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

01. 05. 2018. 13:34 >> 13:27
7

PROTEST U NIKŠIĆU

"Osuđeni na preživljavanje sa dva eura dnevno"

Radnička partija Crne Gore obilježila je Međunarodni praznik rada, 1.maj, protestnom šetnjom gradom, skupom i urankom kod spomenika palim borcima pod Trebjesom u Nikšiću, pod sloganom „Dva eura dnevno, zar je to život“.

Predsjednik Radničke partije, Janko Vučinić, rekao je da se kod tog spomenika obistinjuju riječi da svaka revolucija jede svoju djecu, jer su sve njene tekovine, izgradnje i razvoja države i zajednička dobra „pokradena i prešla u privatno vlasništvo, a narod osuđen da preživljava sa dva eura dnevno“.

„Prvi maj koji obelježavamo danas sa dva eura dnevno i na granici siromaštva je zaboravljeni praznik i predstavlja samo slobodan dan za službenike u državnoj administraciji i ustanovama, a za radnike u privatnom sektoru je radni i suva dnevnica bez prazničnog uvećanja od 250 odsto koje im je unaprijed ukradeno“, ocijenio je Vučinić.

On je ustvrdio da su radnici ponovo na početku da se bore za elementarna prava, kao što su osmočasovno radno vrijeme i godišnji odmor i optužio vlast da je odavno prevršila svaku mjeru i oduzela im prava na dostojanstven život, rad, na ekonomsku i socijalnu sigurnost.

Vučinić je sa protestnog skupa u ime Radničke patije posebnu podršku uputio radnicima Željezare i naveo da bi, da je danas uposlen u toj fabrici, uradio isto kao 2010. godine kada su istjerali direktora i preuzeli fabriku.

On je uputio i podršku mještanima Bukovice kojima „hoće da unište rijeku i selo, zbog izgradnje minihidroelektarane kao očiglednog primjera korupcije i nepotizma vlasti“ i uništavanja prirodne sredine, umjesto da im obezbijede otkup proizvoda kao nečeg najosnovnijeg za život.

U ime Radničke partije podrška sa protestnog skupa upućena je i majkama, korisnicama naknada sa troje i više djece, kao i bivšim radnicima Kombinata aluminjuma iz Podgorice (KAP).

Vučinić je ocijenio da „samo jedinstvo opozicije može dovesti do pada režima“ i ustvrdio da ih Demokratski front (DF) i dalje na to poziva, ali da to nekima ne odgovara.

„Radnička partija ostaje da se bori za slobodu i demokatiju i naš cilj su slobodni i pošteni izbori. Ubijeđeni smo da će vrlo brzo doći vrijeme kada će se na osnovu slobodne volje uspostaviti vlast po volji i u interesu naroda, pa neka mnogi od nas i nestanu sa političke scene“, rekao je Vučinić.

Delegacija Radničke partije položila je cvijeće ispred Spomenika palim borcima, a nakon protestne šetnje i skupa, uslijedio je i prvomajski uranak uz druženje, da bi se „prisjetili kako je to nekada bilo“.

Radnička partija obilježila je i svoj Dan osnivanja 1.maj.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније