Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

03. 05. 2018. 13:16 >> 13:09

GRAĐANSKA ALIJANSA

Dan slobode medija u sjenci pritisaka

Proslava Dana slobode medija u sjenci je pritisaka i napora vladajuće elite da ponovo uređuje medijski sadržaj na Javnom servisu, ali i utiče na rad Savjeta Agencije za elektronske medije, poručili su iz Građanske alijanse (GA).

 

Iz te nevladine organizacije povodom Međunarodnog dana slobode medija kazali su da mnogi akteri na javnoj sceni žele da se bave uredničkim poslom, čime se sloboda medija dodatno ograničava.

“Proslava Dana slobode medija u sjenci je pritisaka i napora vladajuće elite da ponovo uređuje medijski sadržaj na Javnom servisu, ali i utiče na rad Savjeta Agencije za elektronske medije”, navodi se u saopštenju GA.

Oni su podsjetili da se Crna Gora i dalje percipira kao djelimično slobodna zemlja kada je u pitanju sloboda medija, imajući na umu ovogodišnje 103. mjesto u Izvještaju Reportera bez granica.

“O slobodi se ne može govoriti ukoliko se zna da u zemlji vlada nimalo pohvalan trend koji po tradiciji podrazumijeva da nijedan fizički napad na novinare nije bio kažnjen u prošloj godini”, kaže se u saopštenju.

U GA smatraju da nema razloga za slavlje zbog nekažnjivosti napada na medije i novinare i inertnosti državnog aparata da se na pravi način pozabave bezbjednošću onih koji izvještavaju o javnom interesu, teškog ekonomskog položaja novinara, ali i polarizacije medija.

Oni su apelovali na zaposlene u medijima da istraju u borbi za pravo javnosti da zna, kao i da dalje budu čuvari demokratije a ne pojedinačnih interesa, bilo da se radi o urednicima ili vlasnicima medija.

“Pozivamo na jedinstvo kako bi pronašli rješenje da zajedno vratimo novinarsku profesiju na visoku poziciju koja joj s pravom pripada, te zajedno utičemo da jedina vodilja u radu budu zakoni i Etički kodeks novinara Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније