Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

03. 05. 2018. 16:51 >> 16:44

BROJNI PROBLEMI

Stvarati bolji ambijent za medije

Svjetski dan slobode medija novinari u Crnoj Gori dočekuju sa malim platama, lošim uslovima za rad i nerasvijetljenim napadima na kolege, ocjenjuju u Sindikatu medija Crne Gore. Da bi mediji bili slobodniji i da bi novinari mogli da se bave svojim poslom, država i vlasnici medija moraju da stvaraju mnogo bolji ambijent nego što je sada u Crnoj Gori.

Teško je govoriti o slobodi medija kada se zna da novinari i mediji u Crnoj Gori opstaju u uslovima potpune nemaštine, ocjenjuju u Sindikatu medija Crne Gore (SMCG).

"Ukazali smo na brojne probleme sa kojima se nose zaposleni u crnogorskim medijima - male i neredovne zarade, loši uslovi rada, neriješeni napadi na novinare, prije svega ubistvo Duška Jovanovića", kazala je Javnom servisu predsjednica SMCG Marijana Camović.

Urednik "Dana" Nikola Marković smatra da bi mediji morali sami da se izbore za slobodu.

"Vjerujem da mediji u Crnoj Gori trebaju što većim javnim pritiskom da natjeraju državne organe da i na zakonodavnom nivou, ali i političkom i društvenom nivou, omoguće potpunu slobodu medija u Crnoj Gori", kaže Marković.

Mediji kreiraju medijsku scenu, a ono što nam prije svega nedostaje je profesionalizacija, ocjenjuje Jadranka Rabrenović iz Pobjede.

"Ako mogu inženjeri, ljekari, advokati, mogu i novinari da naprave novinarsku komoru, etični sud, jer potpuno je svejdeno što smo politički podijeljeni i što se tako deklariramo", kaže Rabrenović.

O tome kako Evropa vidi slobodu medija u Crnoj Gori rekli su u godišnjem izvještaju, a to je da nema napretka.

"Naše članice posvećuju veliku pažnju slobodi izražavanja u procesu pridruživanja EU. Nezavisnost javnog emitera i praćenje preporuka Komisije što se tiče istraživanja napada na novinare su dva važna primjera onoga što leži ispred nas. Mi ćemo nastaviti da pratimo napore Crne Gore u ovoj oblasti", kazao je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, na konferenciji za medije u EU Info centru.

Ocjenu medijskih sloboda u Crnoj Gori nijesmo dobili iz Ministarstva kulture jer za poslenike javne riječi danas nijesu imali vremena.

Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније