Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

03. 05. 2018. 17:25 >> 17:19
1

U DCN SMATRAJU

Kreirati jedinstveni etički kodeks novinarske profesije

Mediji, novinarska udruženja i medijski sindikati treba da izgrade strategiju kreiranja jedinstvenog etičkog kodeksa profesije i zajedničke, nepristrastne zaštite medijskih sloboda i novinara, ocijenjeno je iz Društva crnogorskih novinara (DCN).

Predsjednik DCN-a Nikola Vujanović kazao je, povodom Svjetskog dana slobode medija, da se suština tog dana često zloupotrebljava.

„Sloboda podrazumijeva odgovornost medija za sopstvenu informativnu i ukupnu produkciju, ali se nerijetko, u medijskim interpretacijama tim povodom, i inače, odgovornost izostavlja, ili se sasvim potiskuje u drugi plan“, rekao je Vujanović.

On smatra da mediji, novinarska udruženja i medijski sindikati, treba da izgrade strategiju kreiranja jedinstvenog etičkog kodeksa profesije i zajedničke, nepristrastne zaštite medijskih sloboda i samih novinara, i da u tom kontekstu treba tretirati napade na njih.

Vujanović je ocijenio da je pitanje medijskih sloboda u Crnoj Gori bilo komercijalno obojeno, jer i u toj djelatnosti profit vlasnika izbija u prvi plan, bilo politizovano, jer dio političkih partija i nevladinih organizacija nastoji i uspijeva da neke medije „upregnu u korist sopstvenih interesa“.

„Imajući u vidu ta upozorenja, pod znakom je pitanja najčešća ocjena koja se čuje, a to je da su mediji u Crnoj Gori ugroženi, bez obzira na to da li dolaze sa domaćih ili stranih adresa“, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, mediji koji uporno pokušavaju da sebe predstave kao ugrožene, često nemaju granica u neprofesionalizmu i zlopotrebi slobode u tretiranju društvenih tema, političkih procesa i javnih ličnosti, pa i takozvanih običnih ljudi.

„Pojedini mediji u svom uskocehovskom sljepilu i neprofesionalizmu idu toliko daleko da uzimaju za metu one, ne samo političke djelatnike, koji imaju iole racionalan i pozitivan stav prema aktuelnoj stvarnosti, a posebno, u odnosu na vlast“, saopštio je Vujanović.

On je kazao da ti mediji objektivno „stvaraju klimu zastrašivanja“ da se bilo šta dobro, čak i neutralno, kaže o društvu, vlasti, pa i samoj državi.

„Mediji koji isključivo služe opoziciji svrstavaju se u poseban tabor, čime se među njima brišu profesionalne razlike koje su obilježile njihovo pokretanje i osnivanje“, dodao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, među crnogorskim medijima ne postoji ni minimum saglasnosti bar o nekim političkim pitanjima kao što je pitanje države, potpuno suprotno od stanja u drugim zemljama, pa i u regionu.

„Vrlo je teško prepoznati liniju između opozicione usmjerenosti nekih medija i njihovog odnosa prema samoj državi“, smatra Vujanović.

On je naveo da opozicioni identitet nekih medija u Crnoj Gori podrazumijeva i njihovo negiranje, manje ili više, i same države.

„Tako se i dogodilo u Crnoj Gori, što je jedinstveni slučaj, da su nekad takozvani suverenistički mediji gotovo prešli na pozicije onih medija koji se od svog osnivanja otvoreno suprotstavljaju nezavisnoj crnogorskoj državi“, ocijenio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, kritički treba razmišljati i o tome kako se dolazi do ocjena o medijskim slobodama u Crnoj Gori, koje se nalaze u dokumentima Evropske unije (EU) i drugih međunarodnih organizacija i institucija.

„Nema sumnje, da takve ocjene fabrikuju uprave nekoliko domaćih medija i njima naklonjene nevladine organizacije i medijski analitičari“, kazao je Vujanović i dodao da se otvoreno postavlja pitanja kredibiliteta Delegacije EU u Crnoj Gori u pogledu ocjenjivanja stanja medijskih sloboda.

On smatra da je jedno od otvorenih pitanja i organizaciona razjedinjenost medijske industrije u Crnoj Gori.

„Postoji nekoliko novinarskih udruženja i sindikata koje međusobno više dijeli politika,a u takvoj situaciji i mjerila profesionalnih standarda su veoma različita i politički obojena“, zaključio je Vujanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније