Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 05. 2018. 07:08 >> 07:36
2

U ZALIVU

Otvoreno pitanje bezbjednosti plovidbe

Incident sa američkim megakruzerom, koji se desio juče u Kotoru, ponovo je otvorio priču o bezbjednosti plovidbe u zalivu, gdje se vođenjem brodova kroz zaliv bave tri kompanije, što je jedinstvena praksa u regionu.

 

Podsjećamo da je juče bilo dramatično u Luci Kotor, kada je megakruzer pod jakim udarima vjetra skoro pa dotakao obalu Prčanja

Da li je u pitanju bila viša sila ili ljudski faktor, incident je pokrenuo staru priču o bezbjednosti u Luci Kotor.

Direktor kotorske luke, Branko Kovačević, za RTCG kaže da Luka nema nikakvih nadležnosti.

"Pilot je bio druga kompanija, nije bio pilot Luke. Nažalost, skrećemo još jednom pažnju da se mora voditi računa, prije no što se donese koncesija, jer nigdje u okruženju nema da u jednom ovako malom prostoru imate tri kompanije koje se bave istim poslom", rekao je Kovačević.

Inače, u Kotoru su juče uz Crown Princess bila još dva broda, a ukupno je za ovu sezonu najavljeno 430 dolazaka, što predstavlja veliki izazov za sve u lancu odgovornosti za sigurnost plovidbe.

Bruno Brkanović iz Lučke kapetanije rekao je Javnom servisu da je jučerašnji incident u pomorstvu uobičajen, ali da je problem to što je u pitanju mali prostor.

"Znači mali je zaliv, a brod je veliki. Kad je zapuvao ovaj jugoistočni vjetar, lanac se otegao i počeo je da ore. Kapetan je na vrijeme reagovao, makine su dvije radile. I pored svega toga brod se primakao od 70 do 100 metara obali. Međutim nije se ni nasukao, jer je tu dubina od 10 do 12 metara”, kazao je on.

Nevenka Macan, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније