Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 05. 2018. 16:36 >> 17:44
3

UPOZNAVANJE SA BARIJERAMA

Političari osjetili poteškoće OSI

Obezbjeđivanje uslova za samostalan život osoba sa invaliditetom (OSI) ne treba da bude tema o kojoj se govori samo kada obilježavamo Evropski dan samostalnog života, peti maj, poručuju iz Udruženja mladih sa hendikepom (UMHCG).

Kako bi upoznali političare sa barijerama sa kojima se svakodnevno susreću, organizovali su i simulaciju. Predstavnici političkih partija uz pomagala koja koriste osobe sa invaliditetom trebalo je da dođu do zadatog cilja u nekoj od institucija.

Saglasili su se da je obavljanje svakodnevnih potreba OSI otežavajuće.

Iz UMHCG poručili su da samostalan život nije svakodnevica osoba sa invaliditetom, već izolovan slučaj.

"Mnoge osobe sa invaliditetom još uvijek privremeno, povremeno ili trajno provode život u institucijama zatvorenog tipa, a i one koje žive u spostvenim domovima i zajednicama nemaju pristup servisima podrške koji će im omogućiti da žive dostojanstven život i da budu aktivni, samosvjesni građani", poručila je izvršna direktorica UMHCG Aleksandra Pavićević.

Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kažu, da ohrabruju našu zemlju da ubrza pokušaje kojima će osigurati implementaciju prava na servis personalnog asistenta, pravo na slobodu kretanja, fizički pristup javnom transportu i ustanovama, ali i jednako pravo na obrazovanje i zaposlenje.

"Da bismo došli do slobodnog života, barijere moramo ukloniti tako što ćemo slušati one koji se sa time suočavaju. Zbog toga ljudi sa hendikepom i organizacije koje se bore za njihova prava treba da budu uključeni na svim nivoima u stvaranju zakona, uključujući i planiranje, dizajniranje i imlementaciju", kazala je Plamena Halačeva iz Delegacije EU.

Događaj je organizovao UMHCG u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u okviru projekta "EU4ME", koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

Anđela Ralević, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније