Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; B.V. ]

08. 05. 2018. 11:13 >> 11:05

ALFA CENTAR

Uvesti predmet bezbjednost u saobraćaju

Crnoj Gori je hitno potrebna Agencija za bezbjednost saobraćaja i uvesti obavezan predmet u školama, smatraju u Alfa centru.

 

Koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u toj NVO, Nada Radović saopštila je da bi određivanje neke od već postojećih ili formiranje nove centralizovane institucije Agencije za bezbjednost saobraćaja unaprijedilo stanje te oblasti.

„Agencija bi se bavila analizom problema, okruženja i mogućnostima prevencije, pripremom strategija i nacionalnih planova, raspodjelom finansijskih i ljudskih resursa, realizacijom konkretnih akcija, kampanja i svim pitanjima značajnim za bezbjednost u saobraćaju“, kazala je Radović agenciji Mina.

Kako je kazala, Agencija bi okupila i koordinirala predstavnike vlasti, saobraćajne policije, privrede, stručnjake, medije, nevladine organizacije i ostale interesne grupe i mobilisala građane u cilju povećanja nivoa saobraćajne kulture na svim nivoima.

„Agencija bi imala zadatak da svoju misiju prenosi i širi na nivoe lokalnih samouprava i aktivno ih angažuje u cilju prevencije saobraćajnih nesreća u svojim zajednicama“, objasnila je Radović.

Ona smatra da bi se na taj način uspostavila dobra koordinacija, definisale nadležnosti i odgovornosti i stvorili preduslovi za izgradnju i jačanje funkcionalnog sistema u kojem bi svi faktori imali svoj zadatak i ulogu.

„Imajući na umu i sociološki aspekt tog fenomena, zahtijevamo od svih građana visok stepen opreza i odgovornosti u saobraćaju“, kazala je Radović.

Ona je poručila da bi trebalo uvesti predmet "Bezbjednost u saobraćaju" u nastavni plan i program završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

„To bi doprinijelo da se u Crnoj Gori za dvadeset godina formira kritična masa informisanih i edukovanih građana koji će znati i umjeti da poštujući svoj, poštuju i živote ostalih učesnika u saobraćaju“, rekla je Radović.

Prema njenim riječima, pitanje saobraćajne bezbjednosti je tema koja veoma kratkotrajno i „nepodnošljivo tiho“ okuplja pažnju samo onoliko koliko traje novinska vijest o tragičnoj nesreći i žrtvama.

Ona je upozorila da se u Crnoj Gori tim problemom kontinuirano bavi samo saobraćajna policija.

„Uz sve specifičnosti tradicionalnog mentaliteta, nedostatke i manjkavosti u opremi, tehnici i ljudstvu, uočavaju se rezultati uglavnom represivnog djelovanja dok se prevencija ne prepoznaje kao mogućnost“, smatra Radović.

Ona je kazala da postoji veliki broj javnih institucija, biznis kompanija i organizacija civilnog društva kojima je dijelom ili čak u cjelosti, pitanje bezbjednosti u saobraćaju u osnovi djelovanja.

„Djelokrug poslova, nadležnosti i odgovornosti se često preklapaju ili su neprecizno regulisane, pa se stvara dovoljno veliki prostor za izbjegavanje odgovornosti za takvo stanje“, objasnila je Radović.

Prema njenim riječima, u javnosti se uglavnom komentarišu pojedinačni slučajevi i pažnja usmjerava na razloge nastanka nesreća kao što su nepoznavanje i nepoštovanje saobraćajnih propisa od strane učesnika u saobraćaju.

Ona smatra da su to najčešće vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine i upotreba mobilnog telefona.

„Iako od 2013. godine opominjemo, zaključak je da ne postoji jasna politička volja za konačno sistemsko uređenje te oblasti“, rekla je Radović.

On je navela da se statistika može tumačiti na različite načine i tražiti opravdanja u greškama učesnika u saobraćaju, ali se mora imati na umu da u velikom procentu stradaju i nevini.

Radović je poručila da je krajnje vrijeme da država preduzme konkretne poteze i sačuva građane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније