Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

06. 05. 2018. 23:59   >>  08. 05. 2018. 19:44

DOM ZA STARE BP

Otvoreno odjeljenje za oboljele od demencije

Vlada Crne Gore adekvatno brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju te kategorije stanovništva u društevni sistem, poručio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

 

 

On je danas, kako je saopšteno iz resornog Ministasrtva, svečano otvorio odjeljenja za demenciju i palijativu i prostorije za radnu i okupacionu terapiju u okviru Javne ustanove Dom starih „Bijelo Polje“.

Purišić je naveo da ta ustanova od osnivanja postiže značajne rezultate u pogledu unaprjeđenja zaštite starih, naglasivši da već skoro osam godina pruža institucionalnu brigu u pogledu stanovanja, ishrane, njege i zdravstvene zaštite, kao i pravne i savjetodavne pomoći.

„Rekonstrukcijom odjeljenja za demenciju, palijativnu njegu, prostorija za radnu i okupacionu terapiju i frizerskog salona zaokružićemo kompleks u kojem će se primjenjivati evropski standardi u oblasti gerontologije i socijalnog rada uz puno uvažavanje potreba korisnika“, istakao je Purišić.

Purišić je kazao da Ministarstvo u saradnji sa lokalnom upravom prepoznaje sve veću potrebu da se starim osobama obezbijedi što kvalitetniji život.

„Današnji događaj, kao i nedavno otvaranje Doma starih u Pljevljima, još jedna je potvrda da Vlada Crne Gore kroz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika na adekvatan način brine o starima obezbjeđujući zaštitu i punu integraciju ranjivih kategorija stanovništva“, zaključio je Purišić.

Predsjednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, rekao je da u tom gradu postoji razvijena palijativna njega.

On je kazao da stručna lica Doma starih uz interdisciplinarni pristup pomažu oboljelima i članovima porodica, navodeći da ta podrška obuhvata tjelesne, psihosocijalne i duhovne aspekte života.

„Korisnicima se u svakom trenutku pruža potrebna i odgovarajuća njega, koja im osigurava najbolji mogući kvalitet života“, naglasio je Smolović.

Direktor Doma starih „Bijelo Polje“, Dejan Pavićević, istakao je da odjeljenje demencije je prvo na sjeveru Crne Gore, opremljeno po najsavremenijim evropskim standardima, sa kapacitetom od dvadeset mjesta.

Pavićević je najavio da se planira pokretanje domskih novina i otvaranje dnevnog boravka za stare.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније