Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

09. 05. 2018. 18:02 >> 18:12

BRAJOVIĆ PORUČIO

Različitosti grade jedinstveni identitet

Crna Gora je, držeći se antifašističkih vrijednosti, pokazala da različitosti grade jedinstveni crnogorski građanski identitet suživota i sinergije nacija, vjera i kultura, poručio je predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je, otvarajući okrugli sto pod nazivom „Odoljeti populističkim pokretima“, kazao da je druga godina zaredom da Skupština povodom Dana pobjede promišlja antifašizam, njegove vrijednosti i što je od njih ostalo više od pola vijeka kasnije.

Zato su, kako je naveo, i ove godine „dali sebi zadatak da se okupimo, govorimo o antifašističkim vrijednostima u širem smislu“.

„I diskutujemo o sljedećem - sa čime nas sadašnjost suočava i kako se to danas odolijeva populističkim pokretima, koje su savremene tendencije i ko su politički uzori mladima, kako se braniti od poigravanja emocijama i prividnog poistovjećivanja sa problemima društva, čemu teže ove političke struje i koje su im sljedeće faze“, kazao je Brajović.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, rekao da vjeruje da su, kada je o Crnoj Gori riječ, krupne političke odluke već donijete. „Balkanska istorija nas, međutim, s vremena na vrijeme surovo opomene da naše postojanje na ovim prostorima zahtijeva kontinuirano i strateško njegovanje vrijednosti koje to društvo čine zdravim i guraju ga naprijed“.

„Držeći se antifašističkih vrijednosti, Crna Gora je pokazala da različitosti grade jedinstveni crnogorski građanski identitet suživota i sinergije nacija, vjera i kultura“, istakao je Brajović

Istoričar i poslanik u Skupštini, Dragutin Papović, kazao je da je u Crnoj Gori preživjela istorijska istina, i da smatra da se istorija mora preispitivati, ali bez revizije istine.

Papović je dodao da smatra da dobro iz komunizma treba zadržati i prilagoditi savremenom dobu.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić, podsjetio je da organizacija iz koje dolazi njeguje vrijednosti antifašizma i dodao da je na temu populizma zanimljivo razgovarati posebno o tome kako se on manifestuje u Crnoj Gori i da li i na koji način privlači mlade ljude.

Hodžić je, kako je saopšteno, kazao da je sveprisutna zloupotreba istorijskih činjenica, zbog čega bi država trebalo efikasnije da reaguje.

Profesor na Univerzitetu Primorska u Kopru i predavač na programu mobilnosti EU na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Janez Drobnič, naglasio je da prilike poput današnjeg okruglog stola treba iskoristiti za razmjenu mišljenja o opasnosti stvaranja fašističkih inicijativa u bilo kojem obliku.

Docent na odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Aleksej Kišjuhas, akcenat je stavio na pitanje „kako danas odoljeti populizmu, budući da oni koji ga zagovaraju znaju način na koji mogu da dodju do određene grupe ljudi“.

Prodekanka za nauku i međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Biljana Maslovarić, podsjetila je da je na današnji dan 1942. godine, kao antifašista i narodni heroj, Ljubo Čupić „u nasljeđe ostavio svoj posljednji osmjeh za slobodu, jednakost i pravdu“.

U diskusiji su učestvovali i poslanici Skupštine Crne Gore, profesori istorije, mladi antifašisti i predstavnici SUBNOR-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније