Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 05. 2018. 14:16 >> 15:08

DIREKCIJA ZA SAOBRAĆAJ

Prikupljaju podatke o stanju na putevima

U okviru projekta "Razvoj baze podataka o putevima Crne Gore" započeto je prikupljanje podataka o stanju inventara crnogorske putne mreže, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

"Ukupna vrijednost ugovora je 356.895 eura, od čega 303.360,75 eura tj. (85%) predstavljaju IPA sredstva, a 53.534,25 eura tj. (15%) predstavlja nacionalni doprinos ovom projektu. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, tj. Direkcija za saobraćaj kao krajnji korisnik", navodi se u saopštenju Ministarstva saobraćaja.

Oni podsjećaju da je projekat, koji finansira EU, otpočeo u decembru 2017. godine, sa periodom implementacije od 12 mjeseci i obuhvata prikupljanje i obradu podataka na svim magistralnim i regionalnim putevima, ukupne dužine 1783 km.

"Izvođač, Jont Venture italijanskih firmi "Spea Engineering S.p.A." i "Progetti e Servizi S.r.l", obezbđuje u cilju realizacije ovog Projekta visokokvalitetnu i brzu mjernu opremu, koja ima minimalni uticaj na poremećaj odvijanja saobraćaja", kazali su iz ministarstva.

Vozilo za prikupljanje podataka, dovezeno iz Italije, zbog naprednih sistema instaliranih na samom vozilu, kako su pojasnili, obavljaće sveobuhvatno prikupljanje podataka o stanju kolovoza, uključujući geometriju puteva, oštećenja površina kolovoza, hrapavost, makro-teksturu i dubinu kolotraga.

"Digitalni fotoaparati montirani na vozilu prikupljaju referentne video zapise za formiranje inventara putne opreme: saobraćajni znakovi; objekti na putu; sistemi za odvodnjavanje; postrojenja i alati. Biće definisan jedinstveni referentni sistem cjelokupne putne mreže Crne Gore. Prosečna brzina vozila za prikupljanje podataka je oko 80 km/dan", kazali su iz ministarstva.

Oni dodaju da je sveobuhvatno prikupljanje podataka preduslov stvaranja kompjuterizovanog sistema upravljanja nacionalnom putnom mrežom.

"Izvođač će obezbijediti i predati krajnjem korisniku ovog projekta, Direkciji za saobraćaj, operativnu Putnu Bazu Podataka (RDB) i funkcionalni Sistem za održavanje i upravljanje kolovozom (PMMS), koji će omogućiti odgovornim stručnjacima iz Direkcije za saobraćaj da donesu odluke i postupke u smislu potrebnih aktivnosti u oblasti izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite državnih puteva u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније