Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

10. 05. 2018. 17:20 >> 17:12

ODBORNICI SO MOJKOVAC

"Tara da preuzme sve da zaštiti zaposlene"

Odbornici SO Mojkovac su na vanrednoj sjednici, povodom nesreće u fabrici „Tara“, u kojoj su 29. januara ove godine život izgubila dva radnika, pozvala je menadžment te firme da preduzme sve neophodne mjere kojima bi se obezbijedila puna fizička i psihička zaštita zaposlenih.

Iz lokalne Skupštine su sugerisali menadžmentu fabrike da u radnom procesu preduzme sve dodatne neophodne mjere zaštite na svim radnim nivoima, radi sprečavanja i smanjivanja rizika po život i zdravlje zaposlenih, te da obezbijedi uslove koji stvaraju pretpostavke za njihovu punu fizičku i psihičku zaštitu.

Traže i da poslodavac u punoj mjeri odgovori zahtjevima koje treba da ispuni u obezbjeđivanju mjera zaštite i zdravlja na radu, od nastanka povreda na radnim mjestima na kojima se obavljaju poslovi pri kojim su zaposleni izloženi riziku od eksplozivne atmosfere, mehaničkim povredama i opasnim materijama.

Odbornici se zalažu da poslodavac osposobljava zaposlene za bezbjedan rad, a za slučaj povrede da obezbijedi pravovremeno pružanje prve pomoći i evakuaciju zaposlenim, u skladu sa propisanim mjerama zaštite na radu.

"Da pristup mjestu rada, na kojem prijeti ozbiljna opasnost od povređivanja, imaju samo ona lica koja su osposobljena za bezbjedan rad na tom radnom mjestu i koja su opremljena odgovarajućim sredstvima i opremom lične zaštite. Da se obezbijedi javnost i transparentnost rada u skladu sa zakonom, a naročito u odnosu poslodavac – zaposleni. kupština traži od nadležnih inspekcija da češćim neposrednim nadzorom vršiti kontrolu u pogledu poštovanja zakonskih i drugih poropisa iz svoje nadležnosti. Te da poslodavac, po okončanju istrage vezane za spomenuti tragični događaj, u skladu sa zakonom, na odgovarajući način obavijesti javnost o nalazu državnog tužilaštva", kazali su iz SO Mojkovac.

Zaključak od devet tačaka, biće dostavljen kompaniji „Tara“ i nadležnim inspekcijama i objavljen u Službenom listu Crne Gore.

Podsjećamo radnici „Tare“ Maksim Vujičić i Radovan Čobeljić izgubili su život u eksploziji u pogonu monteže, 29.januara. U junu 2015, u eksploziji je poginula Slobodanka Ćorić, tada je povrijeđeno sedam njenih kolega .

Godinu ranije u eksploziji je povrijeđena Gordana Bošković, a 24.oktobra povrede je zadobilo šest radnika.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније