Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

10. 05. 2018. 21:02 >> 20:53

NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARK

Šansa za povezivanje nauke i biznisa

Naučno-tehnološki park (NTP) šansa je za povezivanje nauke i biznisa i stvaranja inovativnog ambijenta, koji će kreirati nova radna mjesta i uticati na tehnološki oporavak, ocijenila je ministarka nauke, Sanja Damjanović.

Ona je danas otvorila radionicu o izazovima uspostavljanja prvog NTP-a u Crnoj Gori koju je organizovalo Ministarstvo nauke u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore (UCG).

Damjanović je kazala da je neophodno definisati biznis model po kojem će ta jedinica što prije postati samoodrživa i nezavisna od javnog budžeta, kao i generator privredne djelatnosti u zemlji.

„Da bi ovaj projekat bio uspješan, prvenstveno je potreban dobar menadžment koji će povezati sve aktere kao što su fakulteti i istraživački timovi, biznis asocijacije, klasteri, startap zajednice, kompanije, ali i strani investitori. Potrebna nam je dobra saradnja i prihvatanje NTP-a kao mjesta za razvoj ozbiljnih i uticajnih poslovnih, naučnih i inovativnih poduhvata“, kazala je Damjanović.

Ona je rekla da su potrebni produktivni ljudi i da zna da ih Crna Gora ima, ovdje i u dijaspori, kao i investicije, investitori za rizične, ali potencijalno veoma uspješne biznise, zasnovane na novim idejama i modernim tehnologijama.

„Na kraju, treba nam adekvatan pravni ambijent koji neće stvarati prepreke za sve navedeno već će olakšavati i usmjeravati biznise ka ovakvoj vrsti poslovanja“, kazala je Damjanović.

Ona je zahvalila specijalnom gostu i predavaču, ekspertu za razvoj biznis modela u jednoj od najpoznatijih brzorastućih firmi u Sloveniji, CosyLab i bivšem državnom sekretaru u Ministarstvu ekonomije i Ministarstvu javne uprave Slovenije, Janku Burgaru.

Burgar je na radionici sa učesnicima podijelio iskustva Slovenije u formiranju NTP i davao smjernice u cilju njihove što uspješnije realizacije i finansijske stabilnosti.

On je ukazao na potencijalne rizike i na moguća rješenja izazova na putu ka uspostavljanju te savremene naučne infrastrukture u Crnoj Gori.

“Kreiranje nacionalnog inovacionog ekosistema je zadatak koji zahtjeva uključivanje više ministarstava zbog svoje složenosti, te je neophodno uključiti sve aktere, ali impuls mora doći i od predstavnika privatnog sektora”, rekao je Burgar.

Iz Ministarstva su kazali da je NTP jedan od strateških prioriteta Vlade i najznačajnijih naučnoistraživačkih i inovativnih projekata.

“On ima za cilj da objedini preduzetničke, inovativne, naučne i privredne kapacitete i ostvari vezu sa lokalnim i regionalnim biznis centrima, inkubatorima i klasterima”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u narednom periodu za taj projekat će se raditi na pripremi tehničke dokumentacije i adekvatnom pravnom uspostavljanju, formiranju menadžmenta, kao i definisanju programa podrške i obuka.

“U planu je izgradnja sjedišta u Podgorici sa tri impulsna centra u Nikšiću, Baru i Pljevljima. Radionica je bila idealna prilika da relevantni akteri iz akademske zajednice, privrednog i civilnog sektora razmijene mišljenja i identifikuju ključne izazove na putu ka uspostavljanju naučno-tehnološkog parka”, kazali su iz Ministarstva.

Dodaje se da su mnogi pokušaji uspostavljanja NTP-a u drugim zemljama bili neuspješni, upravo zato što se nije strateški vodilo računa na vrijeme o modelu održivosti.

Prorektorka UCG, Irena Orović, kazala je da je upravo zadatak Univerziteta da omogući efikasni transfer znanja i tehnologija, potpomogne kulturu inovativnosti na kojoj se temelje moderna društva.

„Uloga UCG je izuzetno važna budući da je praksa u svijetu da se NTP vezuju upravo za naučno-istraživačke institucije, odnodno univerzitete“, rekla je Orović.

Generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, govorio je o razvoju malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori, aktivnim podrškama Vlade razvoju biznisa, dajući poseban osvrt na programe podrške startapovima.

Generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, Darko Petrušić, predstavio je aktivnosti i instrumente tog resora u koje pružaju podršku inovativnoj djelatnosti, a koje treba da ojačaju partnerstvo između naučnoistraživačkih institucija i privrednog sektora i podignu nivo ulaganja privatnog sektora u istraživanje i inovacije.

Radionici o NTP su prisustvovali predstavnici fakultetskih jedinica UCG, Univerziteta Donja Gorica, Privredne komore, Zavoda za intelektualnu svojinu, Sekretarijata za razvojne projekte, Unije mladih preduzetnika, kao i uspješnih crnogorskih startap kompanija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније