Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 05. 2018. 19:35 >> 19:31
15

PODGORIČKA SKUPŠTINA

Nepravda uočena odmah nakon II svjetskog rata

Fondacija "Sveti Petar Cetinjski" u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta Crne Gore i Centrom za geopolitiku organizovala okrugli sto Crnogorska 1918. povodom sto godina od Podgoričke skupštine. Cilj skupa bio je da se iz različitih uglova problematizuje proces ulaska Crne Gore u Kraljevinu SHS, a posebno Podgorička skupština na kojoj je donijeta odluka da se crnogorska država pripoji Kraljevini Srbiji, i da se detronizuje vladajuća dinastija Petrović Njegoš.

Podgorička skupština, u poltičkom smislu, presudno je oblikovala crnogorsku istoriju 20. vijeka. Govoreći o godini skupljoj vijeka, kako ju je u uvodnom slovu nazvala moderatorka Aleksandra Vuković, istoričar Dragutin Papović je rekao da je nepravda nanesena Crnoj Gori uočena odmah nakon Drugog svjetskog rata na što su ukazivali Blažo Jovanović, Ivan Milutinović i mnoge druge poslijeratne ličnosti.

"Blažo Jovanović, visoki funkcioner Komunističke partije u Crnoj Gori, na zasijedanju CASNO naveo da su odluke o obnavljanju crnogorske državnosti u potpunosti opravdane, imajući u vidu posljedice koje je proizvela Podgorička skupština", naveo je Papović.

Istoričar Boban Batrićević govorio je o zloupotrbi Njegoševog djela u cilju indoktrinacije i gubljenja crnogorske nezavisnosti, dok je Petar Glendža za temu imao Podgoričku skupštinu u udžbenicima u periodu od 1945. do 2006.

O filmskoj interpretaciji istorijskih istina govorio je režiser Željko Sošić, a poslanik u Parlamentu Nikola Rakočević o pojmu nedovršenosti i zabludama koje se ne smiju ponoviti.

Slobodan Čukić govorio je o stogodišnjim paralelama i opomenama.

"Tu postoji jedna psihološka prepreka, kočnica, koja je te autore, očigledno u jednom bjelaškom sentimentalizmu, sprečavala da izgovore prave riječi", rekoa je Čukić.

Naučni skup u Podgorici, po riječima organizatora, nije pokušaj revizije istorije u smjeru koji odgovara trenutnim potrebama, već iznošenje nespornih istorijskih istina.

Vanja Kovačević, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније