Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 05. 2018. 15:33 >> 15:25
1

PODSJETILI NA OBAVEZE

UN zabrinute zbog napada na novinare

Ujedinjene nacije (UN) zabrinute su zbog nastavka nasilja i zastrašivanja novinara u Crnoj Gori, kao i zbog posljednjeg slučaja napada na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić.

Crna Gora se zbog napada nalazi među pet zemalja svijeta koje su obuhvaćene novim saopštenjem UN.

Portparolka kancelarije visokog predstavnika za ljudska prava Ravina Šamdasani navela je da su, pored Crne Gore, na listi zemalja zbog kojih su zabrinuti Jemen, Kambodža, Kuba i Nikaragva.

U saopštenju navode da su zabrinuti jer izvještaji ukazuju da su novinari, naročito oni koji se doživljavaju kao kritičari vlasti, izloženi prijetnjama, fizičkom naselju, tužbama za klevetu.

"Prema izvještajima nevladinih organizacija, od 2013. je u Crnoj Gori bilo od 20 do 25 napada na novinare i samo par slučajeva je istraženo", navodi se u saopštenju Šamdasani.

Iz UN-a podsjećaju Crnu Goru da ispunjava svoje međunarodne obaveze u oblasti ljudskih prava kako bi u potpunosti zaštitila pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, uključujući zaštitu novinara i medija.

"Pozivamo vlasti u Crnoj Gori da osiguraju zaštitu novinara i drugih medijskih radnika, osude napade na novinare, i osiguraju da se svi slučajevi brzo i efikasno istraže, a počinioci dovedu pred lice pravde", zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније