Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

12. 05. 2018. 09:15   >>  12:57 38

DA SE POKLONE MOŠTIMA

Pod Ostrogom hiljade vjernika

Veliki broj vjernika iz mnogih crnogorskih gradova i država regiona, i ove godine je došao pred manasatir Ostrog, da bi se poklonili moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Postoje brojna svjedočenja ljudi da su molitve upućene Svetom Vasiliju Ostroškom uslišene, zbog čega se vjeruje da je jedan od najvećih čudotvoraca.

U njegovu moć isceljenja vjeruju pripadnici hrišćanske vjere, ali i muslimani. Na tradicionalno hodočašće i put dug 40 kilometara vjernici su pješačili od Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, ali i iz drugih gradova.

Episkop buenosajreski i centralno-južnoamerički Kirilo sa brojnim sveštenstvom i sveštenomonaštvom sinoć, uoči praznika Svetog Vasilija služio je svečano praznično Bdenije na platou ispred Gornjeg ostroškog manastira u prisustvu više hiljada vjernika koji su iz raznih krajeva svijeta došli na poklonjenje svetitelju.

"Neprekidna kolona poklonika je priticala Kivotu sa moštima Svetog Vasilija Ostroškog. U ostrošku svetinju dolaze i grupe hodočasnika koji su iz raznih krajeva Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske krenuli pješke. Na kraju bogosluženja sveštenici su pomazivali vjerni narod, a sabrane je besjedeći poučavao preosvećeni vladika Kirilo", saopšteno je iz MCP.

12. maja na današnji dan 1671. u manastiru Ostrog umro je Vasilije Jovanović – Sveti Vasilije Ostroški.

Rođen je u Popovom Polju u Hercegovini 1610.  Zamonašio se u manastiru Tvrdoš. Prema predanju u Crnu Goru je došao kao jeromonah i nakon kratkog boravka vratio se u Hercegovinu, a potom otputovao u Rusiju. Iz Rusije je donio bogate darove u knjigama, crkvenim potrepštinama i novac koji je dijelio sirotinji. Pred turskim nasiljem ponovo je napustio Hercegovinu i godinu dana proveo u Hilandaru.

Došao je u Onogošt 1651, ali je i taj grad morao da napusti i potraži utočište u ostroškoj pećini-isposnici, u kojoj je ostao do kraja života. Ćivot Svetog Vasilija Ostroškog u Gornjem manastiru, mjesto je hodočašća vjernika iz mnogih  domaćih i inostranih krajeva. Naša ekipa uživo će izvještavati sa hodočašća, a zahvaljujući našem TV arhivu prsjetićemo se kako je hodočašće izgledalo godinama unazad.

Пратите нас на

Коментари38

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније