Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

16. 05. 2018. 16:35 >> 16:27

KAMPANJA U BERANAMA

Da stručne škole budu prvi izbor

U nastavku kampanje “Stručno je ključno! Zaposli se, zaradi i sebe izgradi”, danas je za beranske polumaturante održana prezentacija stručnih zanimanja koju nude srednje stručne škole ove opštine.

Da im stručne škole budu prvi, a ne rezervi izbor poručio je direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić.

Na otvaranju svečanosti Tomić je istakao da prezentacijom Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor.

On je naglasio da je ponuda obrazovnih profila raznovrsna, atraktivna i usklađena sa potrebama tržišta rada, a poseban akcenat je stavio na programe u trogodišnjem trajanju i dualno obrazovanje. Tomić je poručio učenicima da vjeruje da će njihovi izbori biti pravi i u skladu sa sklonostima i afinitetima.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković je rekao učenicima da im je na raspolaganju široka lepeza obrazovnih programa, te da u tom smislu Berane, nakon Podgorice, ima najširu obrazovnu ponudu. On je podsjetio da rad na unapređenju stručnog obrazovanja traje već godinama i da je obezbijeđen mnogo veći obim praktične nastave, nego što je to bilo ranije.

On je pozvao polumaturante da pitaju đake srednjih stručnih škola o iskustvima iz dualnog obrazovanja i naglasio da će njihova pozitivna iskustva doprinijeti da pametno biraju svoje buduće zanimanje. On je podsjetio da je i privreda shvatila značaj dualnog obrazovanja, te da je u prošloj godini oko 101 poslodavac bio uključen u projekat, i najavio da se ove godine očekuje oko 250 poslodavaca.

Direktor JU Srednja strucna škola “Vukadin Vukadinović”, Vujica Popović, rekao je da danas ova škola broji oko 350 učenika i nudi devet obrazovnih programa. On je istakao da je period odluke o izboru škole izuzetno važan i apelovao na njih da razmišljaju o svojoj budućnosti, stavljajući akcenat na to da je i nakon srednje stručne škole moguće upisati fakultet.

Na štandovima su svoju obrazovnu ponudu predstavile JU Srednja medicinska škola “Dr Branko Zogović” , JU Srednja stručna škola "Vukadin Vukadinović" i JU Srednja stručna škola Berane.

Ključne poruke koje su poslate, su da srednje stručne škole nude odlične mogućnosti za svakoga ko ima sklonosti za specifične oblasti koje se u njima izučavaju. Mladi su informisani i da se u školskoj 2017/2018. godini po programima gimnazije i stručnog obrazovanja obrazuje 27.798 učenika, a od toga, po programima stručnog obrazovanja obrazuje se 18.773 učenika, odnosno većina. U prošloj godini uloženo je skoro 350.000 eura u opremu radionica u osam stručnih škola.

Osnovci su u direktnom razgovoru sa učenicima i profesorima srednjih stručnih škola saznali i da je najveće interesovanje učenika, kada govorimo o prosječnim podacima za Crnu Goru, za programe: Ekonomski tehničar, Pravno-administrativni tehničar, Zdravstveni tehničar, Farmaceutski tehničar, Fizioterapeutski tehničar, Turistički tehničar, Tehničar drumskog saobraćaja, Nautički tehničar, Kuvar i dr.

Poručeno je da obrazovnu ponudu srednjeg stručnog obrazovanja u školskoj 2017/2018. godini čini 17 obrazovnih programa u trogodišnjem trajanju i 50 u četvorogodišnjem trajanju. U muzičkim školama realizuje se 14 programa iz oblasti muzičke umjetnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније