Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2018. 12:42 >> 12:33

MANS

ASK proglasio poslovnom tajnom izvode žiro računa partija

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) proglasila je izvode žiro računa političkih partija poslovnom tajnom, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i najavili da će se žaliti na tu odluku i tražiti da bude poništena.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, kazao je da se ASK time pridružio naporima ostalih institucija da onemoguće kontrolu trošenja miliona eura novca poreskih obveznika Crne Gore, koji se, kako je naveo, svake godine odlivaju u džepove političkih partija.

Milovac je kazao da je MANS krajem aprila od ASK-a tražio kopije svih izvoda sa bankarskih računa koje su predsjednički kandidati otvorili za potrebe finansiranje svojih kampanja, kao i izvode sa računa partija koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 2016. godine.

On je podsjetio da je ASK ostao jedina institucija koja posjeduje izvode sa žiro računa političkih partija, nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) oslobodila partije obaveze da detaljne informacije o svojim finansijama stavljaju na uvid javnosti.

"ASK nam je u odgovoru potvrdio da ima informacije koje tražimo, ali da nam se uskraćuje pristup jer smatraju da je riječ o bankarskoj, odnosno poslovnoj tajni", kazao je Milovac.

On je upozorio da takvo tumačenje Zakona o slobodnom pristupu informacijama može predstavljati veoma opasan presedan za buduću ukupnu transparentnost trošenja javnih fondova.

"Logikom ASK-a, bankarskom i poslovnom tajnom bi se mogli proglasiti i izvodi sa žiro računa bili kog ministarstva ili javne institucije, ali i svih onih pravnih lica koja se dominantno finansiraju iz javnih fondova", pojasnio je Milovac.

To je, kako je kazao, u suprotnosti i sa mišljenjem Evropske komisije koje je dato u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore, i u kojem se navodi da javne institucije moraju hitno da unaprijede primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, naročito u oblastima u kojima postoji rizik od korupcije.

"MANS je upravo na osnovu podataka iz izvoda sa žiro računa uspio da razotkrije šemu koju je osmislila Demokratska partija socijalista kako bi prikupila donacije za svoju kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine", istakao je Milovac.

Prema njegovim riječima, samo i isključivo na osnovu istrage MANS-a, državno tužilaštvo je prvi put ikada pokrenulo izviđaj koji se odnosi na donacije političkih partija.

"Zatvaranje i ASK-a kao mogućeg izvora ove vrste infromacija, kompletna javna kontrola finansiranja političkih partija se obesmišljava i limitira na provjere koje sprovode državne institucije, u prvom redu ASK i Državna revizorka institucija, u koje je DPS poodavno instalirao svoj kadar", ocijenio je Milovac.

U MANS-u smatraju da jedinu korist od takve prakse imaju samo oni politički subjekti čije je finansiranje problematično, i čija provjera može rezultirati dokazima za političku korupciju.

"MANS će se žaliti na odluku ASK-a i tražiti da ovakvo rješenje bude poništeno, a javnosti bude omogućen pun uvid u to kako političke partije troše novac poreskih obveznika Crne Gore", poručio je Milovac.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније