Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 05. 2018. 20:53   >>  20:44

NOVE UREDBE

Unaprijediti ambijent za poljoprivredu

Vlada je danas donijela izmjene Uredbe o projektima za koje se obavlja procjena uticaja na životnu sredinu, kojima se doprinosi unaprijeđenju poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede.

"Izmjene se odnose na projekte iz oblasti poljoprivrede, kako one za koje je obavezna procjena uticaja na životnu sredinu, tako i na projekte za koje se procjena uticaja može zahtijevati", saopšteno je iz Vlade.

To je, kako je saopšteno, bilo neophodno radi realizacije različitih aktivnosti koje mogu imati uticaja i na poljoprivredu i na životnu sredinu.

"U skladu s tim, izmijenjen je prag vrijednosti koje se odnose na projekte iz oblasti poljoprivrede, čime će se osigurati ujednačen i efikasan pristup nadležnih organa u odlučivanju, naročito na lokalnom nivou kada su u pitanju projekti vezani za poljoprivredu", dodali su iz Vlade.

Izmjenama Uredbe se, kako su poručili, ne ugrožava životna sredina, niti odstupa od usaglašenosti sa pravnom tekovinom Evrpske unije (EU).

Vlada je donijela i odluku o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namjene.

"Radi se o redovnom godišnjem ažuriranju Nacionalne kontrolne liste, u cilju njenog uskladjivanja sa listom EU. Unaprijeđenje odgovorne kontrole izvoza i transfera robe dvostruke namjene povećava globalnu, a naročito regionalnu bezbjednost", dodaje se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Nacrt prostornog plana posebne namjene Nacionalnog parka Prokletije, s predlogom programa održavanja javne rasprave u trajanju od 15 dana.

"Područje Prokletija je jedinstveni prostor, koji je zakonom proglašen za Nacionalni park 2009. godine i za ovaj prostor se prvi put radi prostorni plan, što je zakonska obaveza. Osnovni cilj njegove izrade je da se stvore formalne i planske pretpostavke za zaštitu, uređenje, osmišljen razvoj i organizaciju prostora Prokletija, u skladu sa osnovnim razvojnim opredjeljenjima, na principima održivog razvoja", kazali su iz Vlade.

Plan treba da potvrdi osnovni koncept namjene prostora i infrastrukturne opremljenosti koji će omogućiti zaštitu i valorizaciju prirodnih potencijala u funkciji održivog razvoja, pri čemu poseban značaj ima plansko povezivanje tog prostora sa centrima neposrednog okruženja.

Vlada je usvojila i Informaciju o sprovedenom međunarodnom tenderu za izbor izvođača radova na remedijaciji tla lokacije Brodogradilišta Bijela.

U proceduri koju je propisala Svjetska banka (SB) za izvođača radova odabrana je francuska komanija Valgo. Vrijednost projekta je nešto ispod 19 miliona eura, a ugovorom je predviđen rok od 21 mjeseca za njegov završetak.

Finansiranje je obezbijeđeno u okviru ugovora o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekat Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje.

Vlada je usvojila i izvještaj o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za prošlu godinu, kao i Informaciju o radno-pravnom statusu dijela državnih službenika i namještenika bivšeg Ministarstva evropskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније