Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 05. 2018. 19:50   >>  20:56 7

DAN NEZAVISNOSTI

Šta je urađeno za 12 godina?

Nakon 21. maja 2006. kada je na referendumu obnovljena nezavisnost Crne Gore, najveći izazov bio je pravno urediti državu, kaže Branislav Radulović iz Udruženja pravnika.

Danas, 12 godina poslije, Radulović smatra da se u tome i uspjelo. Kaže da na sada predstoji zahtjevniji posao.

"A to je da uspostavimo funkcionalnu demokratiju na osnovnim principima vladavine prava ili ono što je gospodin (Johanes) Han nedavno rekao da iz procesa naše posvećenosti vladavini prava uđemo u period života sa funkcionalnom demokratijom", kazao je Radulović u emijsi "Replika" koja će biti emitovana večeras u 20.05 na TVCG.

Na spoljno političkom planu, članstvo u NATO-u najveći je uspjeh nezavisne Crne Gore, kaže bivši šef diplomatije Branko Lukovac. Za pohvalu su i rezultati države na putu ka Evrospkoj uniji, ističe Lukovac i poručuje na čemu bi trebalo da bude fokus u narednom periodu.

"Da ti procesi ovladavanja vrijednostima i standardima unutar naših zemalja idu svojim tokom i ubrzano i da se mnogi zakoni i strategije sprovode nego da robujemo datumom ulaska u EU", kazao je Lutovac.

A, za 12 godina nezavisnosti Crna Gora je udsvostručila BDP, zabilježila rast plata, penzija i investicija, kaže profesor Anđelko Lojpur. Iako smo postali visoko zadužena država, Lojpur smatra da moramo razvijati ne samo saobraćajnu nego i ostalu infrastrukturu i na njoj oslanjati druge ideje.

"To je određena vrsta reindustrijalizacija, a ne po principu dimljačarske industrije kako smo mi to ranije nazivali, nego po principu da neki drugi faktori,a to je znanje što nosimo u glavama diktiraju do kojeg nivoa ćete uspjeti reflektuirati ono što nam je Bog dao", rekao je Lojpur.

Profesor Božo Mihajlović je ocijenio da su danas ekonomski parametri takvi da pokazuju znatne pozitivne promjene, koje je Crna Gora prošla od obnove nezavisnosti.

"Prosječna neto plata je uvećana sa nekih 240 na sadašnjih 510 eura, a penzije sa 140 na 280 eura", rekao je Mihajlović.

A od toga koliko ćemo u narednom periodu uspjeti da odgovorimo izazovima koji nam predstoje, smatraju naši sagovornici zavisiće i da li će građani nakon samostalnosti dobiti i bolje uslove za život.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније