Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Ljiljana Brnović, TVCG

22. 05. 2018. 07:19   >>  07:10 9

STANKA O 21. MAJU

"Činilo mi se da je moj svijet sav"

Referendumska noć 2006. osim po rezultatima, ostaće upamćena i po Cetinjanki Stanki Marijanović koja je tada veoma emotivno u našoj anketi komentarisala nezavisnost Crne Gore. Danas, nakon 12 godina, naša ekipa je posjetila 83-godišnju Stanku i razgovarala o onome što nam je samostalnost donijela.

 

“Dobili smo nezavisnost, sretna nam bila. Ne znam jeste li vi, ali bih te poljubila", kazala nam je noći 21. maja 2006, Stanka na Cetinju.

Stanka i ja srele smo se opet poslije 12 godina. Kada sam je podsjetila na snimak, po kojem je te referendumske noći upamatila crnogorska javnost, vratile su joj se emocije.

“Činjelo mi se da je moj svijet sav, jer dobili smo nezavisnu Crnu Goru, tako da smo dobili sve što nam je bog ostavio".

Te noći Stanki je zvonio telefon, pozivi su se ređali iz Podgorice, Beograda, Zagreba, Skoplja.

“Gledamo, veli, bogami Stanka, alal ti vjera kako si govorila. Au rekoh dijete moje, tako mi je to izlećelo, niti sam razmišljala što ću reć. A mogla sam možda reć nešto pogrešno”.

Nakon više od decenije crnogorke nezavisnosti i emocija na čijim krilima se vjerovalo u bolje sjutra, Stanka danas kaže da je očekivala više. Iako primjećuje dobre stvari, nešto joj ipak smeta.

“Što se vlast ne mijenja. Ja kažem ja sam za DPS i sve to, ali voljela bih da je neka promjena, da je neko drugi, da vidim što od njih očekujemo”.

Sa 83 godine života Stanka zna da sve zavisi od politike, pa kad bi mogla da joj se ispuni jedna želja, bila bi, kaže, srećna po stare dane.

“Da omladina proživi, da ima svoj dinar, da ne traži od roditelja daj mi pet, daj mi 10 da popijem sa curom kafu, e to bi željela da vidim pa poslije kako god oće, da omladina živi, jer bez omladine nema života, država počiva na mladosti”.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније