Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

22. 05. 2018. 22:41 >> 22:32
1

BOŠKOVIĆ - PALMER

Podrška SAD odbrambenom sektoru

Sjedinjene Američke Države (SAD) će i ubuduće davati snažni podsticaj razvoju odbrambenog sektora Crne Gore, saopštio je vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, imao je danas, na marginama Foruma 2BS u Budvi, više odvojenih bilateralnih sastanaka.

Bošković je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, naveo da je bilateralna saradnja Crne Gore i SAD-a na polju odbrane, bogata i sadržajna, te da je dobila veliki i značajan podsticaj novim odnosom saveznica u okviru Aijanse.

On je posebno istakao sveobuhvatnu podršku koju SAD pružaju Crnoj Gori već duži period u domenu modernizacije i unaprijeđenja odbrambenih kapaciteta.

Palmer je kazao da učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama može poslužiti kao primjer drugim savezničkim i partnerskim državama kako mala zemlja, ograničenih kapaciteta, može pružiti značajan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Bošković je, tokom razgovora sa potpredsjednikom Atlantskog savjeta SAD-a, Dejmonom Vilsonom, istakao podsticaj koji je Atlantski savjet dao evroatlantskim integracijama Crne Gore, kroz promovisanje vrijednosti na kojima počiva evroatlantska zajednica.

Vilson je kazao da su evroatlantske integracije najbolji garant stabilnosti i put koji bi trebalo da slijede sve zemlje Zapadnog Balkana.

U razgovoru sa specijalnim izaslanikom kanadskog premijera za Evropu i Evropsku uniju, Stefanom Dionom, Bošković je akcentovao saradnju dvije saveznice u domenu modernizacije Vojske Crne Gore, posebno nabavku helikoptera za potrebe njenog Vazduhoplovstva, ali i buduće zajedničko učešće u okviru NATO ojačanog prisustva na Istoku u okviru borbene grupe u Letoniji.

Dion je kazao da je zadovoljan intenziviranjem odbrambene saradnje dvije zemlje, te podvukao da će Kanada nastaviti da snažno podržava strijemljenja u domenu unapređenja postojećih odbrambenih kapaciteta.

Saradnja Crne Gore i Italije na polju odbrane bila  je tema razgovora sa novoimenovanim italijanskim ambasadorom Lukom Zeliolijem.

Bošković je istakao doprinos italijanske strane, kako na polju obrazovanja crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama, tako i zajedničkog učešća pripadnika vojski dvije zemlje u međunarodnim misijama i operacijama.

Zelioli je naveo da će se tokom svog mandata u Crnoj Gori posvetiti jačanju i razvoju dobrih bilateralnih odnosa dvije zemlje na svim poljima, pa i na polju odbrane.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније