Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR centar ]

24. 05. 2018. 22:57 >> 22:49

ŠTITITI ŽIVOTNU SREDINU

Unaprijediti alternativne izvore energije

Crna Gora preduzima značajne mjere u cilju zaštite životne sredine, ocijenila je stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, poručujući da je neophodno posvetiti više pažnje unapređenju alternativnih izvora energije.

To je saopštila, na panel diskusiji u okviru ekomanifestacije "Green Culture Forum 2018", koju je organizovala nevladina organizacija (NVO) Krug.

Ona je kazala da je Crna Gora bila odgovorna u odnosu prema klimatskim promjenama, u skladu sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama.

„Crna Gora je, nakon potpisanja Pariškog sporazuma, usvojila i Nacionalnu strategiju održivog razvoja, čime je potvrdila značaj klimatskih promjena u progresu ka evropskim integracijama“, pojasnila je McCluney.

Ona je kazala da je Crna Gora preduzela značajne mjere u cilju zaštite životne sredine, ali da je pravo pitanje, kako je istakla, koliko se te mjere „doživljavaju ozbiljno“.

„Neki uticaji klimatskih promjena su prepoznati, ali postoji jaz između retorike i preduzetih aktivnosti u oblasti klimatskih promjena. Mali je broj akcija na terenu koje se sprovode u cilju minimalizacije klimatskih promjena“, ocijenila je McCluney.

Prema njenim riječima, Crna Gora mora da se posveti pitanju termoelektrana i uvođenju energetski efikasnih mjera, kao i, kako je kazala, izboru izvora energije koji će koristiti.

„Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) u Crnoj Gori usmjeren je na pronalaženje mjera zaštite životne sredine u oblasti turizma i ekonomskog turizma, infrastrukture, kao i kreiranje politika održivog razvoja“, pojasnila je McCluney.

Crnogorski princ, Nikola Petrović Njegoš, poručio je da je za poboljšanje klimatske situacije neophodna ekološka tranzicija.

„Potrebno je takođe da promijenimo model razvoja, način života, proizvodnje. Jednom riječju, potrebno je da promijenimo naš sistem vrijednosti. Ta hitna ekološka tranzicija koja nas ujedinjuje danas, prolazi kroz neku vrstu kulturne revolucije“, saopštio je Petrović Njegoš.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније