Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

25. 05. 2018. 07:21 >> 07:14

NAKON ZEMLJOTRESA

Od socijale nemoguće adaptirati kuću

Porodica Jokić iz plavskog sela Velika, nakon zemljotresa koji je pogodio to područje, nije uspjela da adaptira kuću oštećeni u potresu. Žive od socijalne pomoći, pa su pomoć potražili preko NVO, koje su pokrenule humanitarnu akciju.

 

Naime, Jokići su sedmočlana porodica iz Velike, koja živi na rubu egzistencije.

U dotrajaloj porodičnoj kući gotovo da nema uslova za život, a situacija se pogoršala nakon zemljotresa koji je plavsku opštinu pogodio početkom godine. Sa skromnim socijalnim primanjima od 122 eura, Dragan i njegova supruga podižu petoro djece, od kojih je dvoje sa teškoćama u razvoju.

Dragan Jokić za RTCG kaže da Opštine Plav nijesu dobili ni centa.

"Živimo isključivo sad od socijalnog. Ne radimo nigdje, imamo jednu kravu, pet ovaca i konja", kaže Dragan.

Kako bi pomogli da se porodici Jokić obnovi kuća, NVO Izvor života iz Nikšića i Happy life iz Berana pokrenuli su humanitarnu akciju.

Odazvali su se privrednici iz Berana, Centar za socijalni rad iz Plava, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao i Ministarstvo poljoprivrede. Za obnovu kuće potrebno je oko 8.000 eura, pa iz NVO pozivaju sve da pomognu, kako bi porodica što prije dobila normalne uslove za život.

Konstantina Maraš iz NVO Izvor života pozvala je dijasporu i ljude iz Crne Gore, a prije svih privrednike ,da doniraju materijal-

"Novčana sredstva nijesu bitna, koliko je bitan materijal za adaptaciju kuće i voljela bih da doniraju garderobu za djecu, da bi napravili te neke skromne uslove za život", kaža Maraš.

Dragan, sa druge strane, očekuje da će akcija imati uspjeha i da će uskoro useliti u novi dom. Do tada će, kaže, sa djecom izdići u planinu jer kuća nije bezbjedna da se u njoj boravi.

Opštinska komisija za procjenu štete nakon zemljotresa posjetila je porodicu, no do danas nadoknade štete nije bilo.

"Lično ja sam razgovarala sa gospodinom Orhanom, koju mi je rekao da oni nemaju sredstava da isplate odštetu, da je šteta procijenjena na 6.100 i da će dati 10% odštete ako Vlada Crne Gore to dozvoli", kaže Maraš.

Predsjednik Opštine Plav Orhan Šahmanović u telefonskom razgovoru nam je potvrdio da su sredstva za pomoć od 70.000 eura, koliko je Vlada opredijelila nakon zemljotresa, potrošena za odštete porodicama koje su pretrpjele najveću štetu, ali da će opština iz svojih sredstava svakako pomoći porodici Jokić u skladu sa mogućnostima.

Narednih dana, kako je naveo Šahmanović, opštinski tim će posjetiti porodicu i vidjeti kako da pomognu.

Milica Sekulić, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније