Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 05. 2018. 15:06   >>  14:59

CGO O PREGOVORIMA

Manje prostora za dalje izbjegavanje odgovornosti

Odluka Vlade Crne Gore kojom je izmijenjen pregovarački okvir i uspostavljena Kancelarija za evropske integracije može biti efikasniji, podsticajniji i suštinski model, podržavajući pregovaračku strukturu sa najvišeg političkog nivoa, ocijenjeno iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

"Imajući u vidu da se u mnogim oblastima kao ključni uzrok izostanka rezultata identifikuje politička volja, tim se značajno smanjuje prostor za dalje manevrisanje i izbjegavanje odgovornosti", kazala je koordinatorka programa Evropeizacija i demokratizacija u CGO, Ana Nenezić.

Ona je navela da je u šest godina pregovora sa Evropskom unijom (EU), Crna Gora pokazala nizak stepen strateškog promišljanja.

"Pokazala je lutanja u uspostavljanju najadekvatnijeg pregovaračkog modela kojim bi se obezbijedio inkluzivan i transparentan okvir, ali i potrebna sadržajna, a ne formalna saradnja i međuresorna koordinacija svih nadležnih organa i drugih zainteresovanih strana", kazala je Nenezić.

Ona je rekla da su to preduslovi, uz izraženu i dokazanu političku volju, da Evropska komisija ispuni postavljena mjerila.

"CGO je upozoravao, a praksa i potvrdila, da uvođenje Ministarstva evropskih poslova (MEP) nije bila opravdana odluka", navela je Nenezić i dodala da se radilo isključivo o zadovoljenju određenih partikularnih i političkih apetita na račun građana Crne Gore, koji i sada plaćaju najglomazniji državni aparat u Evropi.

Nenezić smatra da nije postojala realna potreba da se u toj fazi procesa integracija MEP formira, niti je to bila praksa drugih država koje su ranije uspješno zaključile taj proces.

"Vjerujemo da je i na tom primjeru potvrđena potreba donošenja Zakona o Vladi kojim bi se konačno zakonski regulisao rad najvišeg izvršnog organa u državi, odnosno normativno bi se zaokružio pravno-politički sistem, a što podrazumijeva precizno uređenje sastava i nadležnosti Vlade", saopštila je Nenezić.

Ona je zaključila da bi se takvim zakonom ograničile mogućnosti za partijske i koalicione trgovine resorima, jer Vlada ne smije biti mjesto za "udomljavanje".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније