Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

27. 05. 2018. 10:40 >> 10:30

GRAĐANI VIRPAZARA

Zaustaviti gradnju u nacionalnom parku

Neformalno udruženje građana Virpazara uputilo je Vladi Crne Gore, resornom Ministarstvu i nadležnim tijelima apel da nalože obustavljanje procesa dodjele građevinskih dozvola na području nacionalnog parka, dok se ne donese novi Prostorni plan posebne namjene za Skadarsko jezero, čija je izrada u toku.

"Tražimo da se obustavi svaka gradnja, osim rekonstrukcije, na prostoru za koji se izrađuje PPPN NP ''Skadarsko jezero" i zahtijevaju promjene DSL “Mihailovići”, te da se zabrana gradnje primjenjuje sve do donošenja novog planskog dokumenta najduže do jedne godine. Ovakva praksa se do sada primjenjivala u svim Odlukama za izradu prostornih planova posebne namjene a posljednja 2013 godine o zabrani gradnje u NP Prokletije, koja je na snazi, sve dok se ne usvoji Prostorni plan područja posebne namjene za NP Prokletije, što je propisano Zakonom o uređenju i izgradnji objekata", poručuju iz neformalnog udruženja građana Virpazara.


Navode da se projekat turističkog naselja Mihailovići standarda 5* ne može ispuniti standarde ekološki opravdanog projekta, niti je utemeljena i opravdana tvrdnja da će dovesti do socijalnog i ekonomskog blagostanja stanovništva.

Podsjećaju da gradnja naselja planirana u netaknutom prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Skadarsko jezero i granici zaštitnih zona II i III nacionalnog parka, granicama RAMSAR i EMERALD područja, prema međunarodnim konvencijama o zaštiti močvarnih staništa (RAMSAR) i zaštiti migratornih i divljih vrsta (Bernska Konvencija).


Traže da se obustavi dalji proces izdavanja dozvole obzirom da je područje pod međunarodnim sporom koji smo pokrenuli.

"Prostor Mihailovića u čije okvire ulazi turističko naselje, je zajedno sa susjednim Porto Skadar Lake projektom predmet međunarodnog procesa po žalbi 2016/4 ispred tijela Savjeta Evrope, koji se vodi u Strazburu pri čemu Sekretarijat Bernske konvencije zahtijeva razmatranje ne samo projekta Porto Skadar Lake već i širu sliku unutar granica EMERALD i RAMSAR lokaliteta itd kojem naselje Mihailovići pripada. Do sada su održana dva zasijedanja u Strazburu po ovom pitanju, dok u periodu između 12.-16. juna predstavnici Bernskog i Ramsarskog Sekretarijata dolaze u misiju utvrđivanja činjenica, u saradnji sa drugim međunarodnim organizacijama (poimenično IUCN, Evropska Unija, RAMSAR, Bern)", poručuju građani Virpazara.

Zahtijevaju od Vlade Crne Gore i resornog ministarstva, da investira u revitalizaciju postojećih turističkih objekata, starih naselja i kamenih kuća i objekata u vlasništvu lokalnih mještana, kako bi lokalne zajednice privređivale više, pružajući smještaj i usluge u skladu sa tradicijom, kulturom i vrijednim prirodnim okruženjem.

Neformalno udruženje građana Virpazara će, kako najavljuju, u ponedeljak dostaviti komentare na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu za TN Mihailovići.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније