Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

28. 05. 2018. 08:00   >>  07:53

KONKURS SREDINOM JULA

Biće mjesta za sve polumaturante

U 50 srednjih škola u našoj državi sredinom juna biće raspisan prvi rok za upis u prvi razred, a mjesta će biti za sve svršene osnovce, odnosno za oko 7.400 polumaturanata, kazala je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

Ove godine polumaturanata je manje u odnosu na lani, kada ih je bilo oko 7.800. Konkurs za drugi upisni rok, avgustovski, biće raspisan, kao i do sada, u julu.

"Javnost će o rokovima biti na vrijeme obaviještena putem sredstava javnog informisanja, a sve informacije moći će se naći i na veb stranici Ministarstva prosvjete", naglasila je Lekić.

Broj upisnih mjesta u konkursu, prema njenim riječima, određuje se na osnovu prijedloga škola, mišljenja i preporuka Zavoda za zapošljavanje, broja učenika koji u pojedinim opštinama završavaju osnovnu školu i analiza rezultata upisa prethodnih godina.

"Ističemo da je u konkursu za upis učenika u srednje škole, za svaku od opština, broj upisnih mjesta veći od broja učenika koji završavaju osnovnu školu", kazala je Lekić za Pobjedu.

Tako je, kako je objasnila na primjeru prošle godine, broj svršenih osnovaca bio oko 7.800, ali je broj upisnih mjesta iznosio više od 8.000.

"Tačan broj upisnih mjesta znaće se kada se raspiše konkurs. No, svakako da možemo saopštiti da ove godine osnovnu školu završava oko 7.400 učenika i biće mjesta za sve njih u srednjim školama",  naglasila je Lekić.

Pri određivanju broja upisnih mjesta uvažavaju se i, kako je navela, preporuke iz strateških dokumenata u kojima su definisani prioritetni pravci razvoja, kao što su turizam i ugostiteljstvo, energetika, poljoprivreda, saobraćaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније