Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2018. 11:47   >>  11:40 13

NAJVEĆE NACIONALNO PRIZNANJE

Čirgić predložen za Trinaestojulsku nagradu

Za Trinaestojulsku nagradu, najveće crnogorsko nacionalno priznanje, predložen jezikoslovac Adnan Čirgić.

"Na tu odgovornost obavezala su ga imena uglednih slavista iz inostranstva koji su predložili našega naučnika: akademik Mark Grinberg, prof. iz Amerike i urednik znamenite Enciklopedije slovenskih jezika, poljski jugoslavisti: emeritus prof. dr Emil Tokaž i prof. dr Robert Bonjkovski te prof. dr Ljudmila Vasiljeva, jezikoslovka iz Lavova", kazao je tvim povodom lingvista i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, Novica Vujović.

Uz imena iz dalekih slavističkih centara, kako dodaje, potpis na Čirgićevu kandidaturu stavili su emeritus prof. dr Josip Silić, jedan od najznačajnijih južnoslovenskih standardologa, akademik Hasnija Muratagić-Tuna, profesorica iz Sarajeva, iz Osijeka prof. dr Milorad Nikčević, kao i profesori iz Crne Gore, prof. dr Nenad Vujadinović, doc. dr Miomir Abović i dr.

"Nema sumnje da je Čirgić svojim ukupnim jezikoslovnim radom koji ga je legitimisao kao vodećega crnogorskoga jezikoslovca današnjice, zavrijedio ovo priznanje u vidu kandidature iza koje su stali renomirani slavisti", kazao je Vujović.

Nadamo se, dodaje Vujović, da će glas ovih nespornih jezikoslovnih autoriteta znati da uvaži žiri za dodjelu Trinestojulske nagrade.

"Uz Dragoljuba Petrovića, danas je Čirgić najbolji poznavalac crnogorske dijalektologije. Pripada malome broju jezikoslovaca iz Crne Gore, a imali smo ih koji su činili sami vrh lingvistike u SFR Jugoslaviji, koji je pisao pravopis i gramatiku. Uz njega bi se od danas aktivnih na taj spisak mogla unijeti samo dva imena Branislav Ostojić i Mato Pižurica. Napisao je i Akcenatski priručnik, koautorski s Jelenom Šušanj, prvi nakon knjige Asima Peca od prije tridesetak godina. Ponudio je klasifikaciju govora crnogorskoga jezika prvu nakon klasifikacije Mitra Pešikana iz 1970. godine. I tako redom. Znano je i više nego dobro da se ime našega jezikoslovca nekima u Crnoj Gori ne sviđa, ali je sreća, i ne mala, što mu biografiju svi poštuju!", kazao je lingvista i profesor na FCJK Novica Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније