Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 06. 2018. 12:43 >> 12:37

APEL CGO-A

ASK da kazni poslanike koji nijesu prijavili prihode

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je podnio inicijativu Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) tražeći pokretanje postupka protiv 24 poslanika i poslanice i jednog gradonačelnika koji nijesu u skladu sa Zakonom o sprječavanju korupcije prijavili tačne i potpune podatke u imovinskim kartonima.

Željka Ćetković, iz CGO-a navodi da su mediji objavili, krajem 2017, da su poslanici i poslanice vladajuće koalicije dobili, shodno odluci koju je potpisao generalni sekretar Skupštine Crne Gore, tzv. varijablu ili dodatak na zaradu. Početkom maja 2018, kada je završena predaja i obrada imovinskih kartona javnih funkcionera, mediji su, takođe, ukazali da jedan broj tih poslanika i poslanica nije uredno prijavio navedeni dodatak na zaradu.

“Tragom tih informacija i detaljnim uvidom u dostupne izvještaje o prihodima i imovini javnih funkcionera za 2017.godinu, CGO je utvrdio da sljedeći poslanici nijesu dostavili podatke o navedenoj varijabili: Branimir Gvozdenović, Miodrag Radunović, Obrad Stanišić, Andrija Nikolić, Mirsad Murić, Ana Nikolić, Maja Bakrač, Predrag Sekulić, Željko Aprcović, Bogdan Fatić, Branko Čavor, Filip Vuković, Nikola Rakočević, Milorad Vuletić, Jovanka Laličić, Radule Novović, Danijel Živković, Momčilo Martinović, Andrija Popović, Ervin Ibrahimović, Nedžad Drešević, Mićo Orlandić, Genci Nimanbegu i Adrijan Vuksanović”, navodi Ćetković u izjavi za medije.

Ćetković navodi i da tadašnji poslanik, a sadašnji predsjednik opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, pored neprijavljivanja dodatka na zaradu, nije prijavio ni promjenu funkcije ASK-u na što je obavezan Zakonom o sprječavanju korupcije.

CGO je, takođe, pozvao ASK da izvrši provjeru vjerodostojnosti i svih drugih izvještaja o prihodima i imovini javnih funkcionera i pokrene postupak protiv svih koji isti još uvijek nijesu podnijeli. Podsjećamo, Zakon predviđa sankciju u vidu novčane kazne od 500 do 2000 eura za neprijavljivanje tačnih i potpunih podataka javnih funkcionera o prihodima stečenim vršenjem djelatnosti.

“CGO cijeni da je posebno zabrinjavajuće kad zakon ne poštuju oni koji ga usvajaju jer se time šalje poruka građanima i građankama da ima onih koji su iznad zakona i koji ne snose odgovornost za svoje postupke. Imajući u vidu i o kojem je Zakonu riječ, ovim se šalje i politička poruka o nespremnosti prihvatanja pravila na način da važe podjednako za političke donosioce odluke kao i za ostale građane i građanke. To je zabrinjavajuće i u kontekstu kontinuiranih ukazivanja domaćih i međunarodnih organizacija, a posebno institucija EU, na sveprisutnu i prožimajuću korupciju u Crnoj Gori i političku zarobljenost institucija”, poručuje Ćetković.

Kaže i da se nikako ne smije ostaviti poslanicima na sopstveni izbor i savjest da odlučuju o tome koje će prihode propisane zakonom kao obavezne za prijavu prijaviti, a koje ne, jer se time, kako poručuje Ćetković iz CGO-a, anuliraju i suština i principi prevencije i borbe protiv korupcije.

“CGO očekuje da ASK postupi blagovremeno i adekvatno po podnešenoj inicijativi i neselektivno sankcioniše javne funkcionere koji su prekršili Zakon o sprječavanju korupcije”, zaključila je Ćetković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније