Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

04. 06. 2018. 14:20   >>  14:08

DPNCG

Država da garantuje bezbjednost novinarima

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG), saopštilo je da očekuje od Vlade da podrži usaglašene odredbe Nacrta zakona o medijima, čija bi primjena, kako ocjenjuju, mogla biti dobar osnov za profesionalnije obavljanje novinarskog posla i odgovorniji odnos države prema novinarima i ukupno medijima.

Sve to, kako je kazala generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović, koja je zastupala to udruženje u Radnoj grupi i Udruženje novinara CG, pod uslovom da odredbe ostanu u skladu sa dobrom evropskom praksom, kako su uglavnom i napisane u Nacrtu.

Radulović ističe da je u nacrt zakona ušla odredba, koju su predložili DPNCG i Udruženje novinara CG, da "država garantuje rad i bezbjednost novinara", što je, kako je kazala, veoma važno s obzirom na veliki broj napada na novinare koji nijesu istraženi.

"Očekujemo da Vlada podrži ovu verziju i na taj način pošalje političku poruku da zaista garantuje za našu bezbjednost i da će iskoristiti sve svoje nadležnosti da se napadači na novinare nađu, kao i da snose odgovornost svi oni zbog kojih zastarevaju istrage", kazala je Radulović.

Prema njenim riječima u Nacrt zakona je unijeta i odredba da su pravosuđe, izvršna i zakonodavna vlast dužni novinarima blagovremno dostaviti informacije i odgovore, pod jednakim uslovima.

"U slučaju da to ne čine, novinari se mogu odmah obratiti sudu, koji će naložiti hitno dostavljenje infromacija. Na ovaj način bi trebalo pospešiti proaktivnost i transparentnost državnih institucija, a novinarima olakšati da dođu do odgovora i informacija od javnog značaja, za koje su često uskraćeni. To je veoma važno i zbog odredbe u zakonu o dužnoj novinarskoj pažnji, koja podrazumjeva da novinari moraju uložiti mnogo više energije da provjere podatke i objave informacije koje su temeljno i dobroj vjeri istražili", navodi se u saopštenju sekretarke DPNCG.

Ona ističe da će Konvencija o ljudskim pravima i slobodama biti automatski primjenljiva, jer je na insistiranje DPNCG i predstavnice NVO izostala prvobitna verzija člana koji je zahtijevao poštovanje autoriteta i ugleda pravosuđa.

"Sve to zbog namjere Vlade da u Krivični zakonik uvede sličnu odredbu, kako bi se onemogućile kritike rada sudija i tužilaca. Zbog različitih stavova medijske zajednice o pojedinim pitanjima, tokom javne rasprave trebalo bi se opredjeliti oko toga da li zakonom treba da bude definisan pojam novinara. Mišljenje DPNCG i UNCG je da profesionalni novinar treba da bude definisani zakonom, ne sporeći građansko novinarstvo i blogere kao dio naše profesije", navodi se u saopštenju.

U nacrt zakona, dodaje Radulović, unijete su i odredbe da u slučaju nacionalne bezbjednosti, teritorijalne cjelovitosti i zaštite zdravlja novinarski izvori na sudu mogu biti dovedeni u pitanje, što do sada nije bio slučaj.

"Ovo zbog standarda Savjeta Evrope u situacijama poput zaštite države bezjednosti i zdravlja ljudi", navodi Radulović.

Ona skreće pažnju kolegama i da je u Nacrtu zakona ostala odredba da se iz fonda za pomoć medijima koji se uvodi zakonom, može finansirati samoregulacija.

"Protiv toga su bili DNPCG i UNCG jer na taj način samoregulacija prerasta u regulaciju. Tražili smo da se ta odredba briše ili da se pod jednakimuslovima i zbog iste važnosti - omogući i pomoć udruženjima i Instituitu za medije, ali je Vlada bila stava da 'mora pomoći samoregulaciju'", napominje Radulović.

Ona ističe i to da je ostao nedorečen dio nacrta zakona koji se tiče fonda za podsticanje pluralizma i raznorsnosti medija, odnosno načina na koji će država pomoći medije od javnog interesa u situaciji kada on-line novinarstvo preuzima prioritet nad tradicionalnom štampom.

"Pošto se Vlada i predstavnici štampnih medija nijesu usaglasili oko detalja tog budućeg aranžmana, na posljednoj sjednici Radne grupe dogovoreno je da to bude poseban dio javne rasprave. Odnosno da se jedan okrugli sto organizuje samo oko ove teme", navodi se u saopštenju.

Radulović napominje da je Nacrt zakona proslijeđen Vladi nakon majskih praznika i biće upućen najprije na ekspertizu, a zatim na javnu raspravu a te da je usvajanje zakona planirano je za kraj godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније