Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

06. 06. 2018. 12:24   >>  11:13

SJUTRA ISPRED RTCG

DPNCG i Media centar pozivaju na protest

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i NVO Media centar pozivaju novinare da se pridruže protestu ispred zgrade Radio-televizije Crne Gore (RTCG) sjutra u podne. Kako je saopšteno iz Media centra na skupu će govoriti Dragoljub Vuković, Vanja Ćalović Marković, Slavica Striković, Mila Radulović, Radoš Mušović. U NVO Akcija za ljudska prava uvjereni su da je inicijativa motivisana željom vlasti da ponovo obezbijedi partijsku kontrolu nad izvještavanjem RTCG.

Generalna sekretarka DPNCG, Mila Radulović ističe, da zaposleni u RTCG rade pod velikim političkim pritiskom.

"Neprimjeren politički uticaj vlasti na Savjet RTCG, a samim tim i na uredništvo, stvoriili su atmosferu u kojoj je teško novinarima i urednicima da profesionalno rade svoj posao. Vlast čiji predstavnici govore kako razumiju slobodu medija, to očito doživljava kao medije po svojoj mjeri", kazala je Radulović.

Ona traži od članova Savjeta RTCG da još jednom razmisle kakav Javni servis treba Crnoj Gori, kako je kazala, partijski ili onaj koji otvara teme od javnog interesa.

"Višemjesečna poigravanja sa Javnim servisom sigurno ne doprinose slobodi medija i unavnoteženom izvještavanju RTCG, već pospješuju samocenzuru i bojazan od mogućih sankcija", poručuje generalna sekretarka DPNCG.

DPNCG poziva i kolege iz ostalih novinarskih asocijacija da se priključe protestu.

"Ne branimo sjutra Andrijanu Kadiju, već poručujemo političarima da prekinu sa igrama sa Savjetom RTCG, branimo princip da medije uređuju novinari a ne Vlada, DPS ili neka druga partija, uključujući i opozicione", zaključuje Radulović.

Govoriće: Vuković, Ćalović Marković, Striković, Radulović. Mušović

NVO Media centar sjutra će organizovati protestni performans pod sloganom "Nezavisni Javni servis i tačka" u 12 sati na platou ispred zgrade RTCG. Početak skupa je zakazan neposredno prije početka sjednice Savjeta RTCG, na kojoj će biti razmatrana inicijativa za razrješenje generalne direktorice Andrija Kadije.

"Media centar poziva predstavnike nevladinih organizacija i nezavisnih medija na protestni performans povodom najave nezakonitog i politički motivisanog razrješenja generalne direktorice RTCG Andrijane Kadije", kazali su iz te NVO.

Na skupu će govoriti Dragoljub Vuković (Media centar), Vanja Ćalović Marković (MANS), Slavica Striković (Ženska akcija), Mila Radulović (Društvo profesionalnih novinara), Radoš Mušović (CRNVO).

"Vladajuća partija ulazi u završnu fazu ponovnog stavljanja pod kontrolu RTCG. Većina članova Savjeta RTCG su puki izvršioci volje DPS-a koji treba da vrate usluge političkoj partiji koja im je, kršeći zakonske propise, omogućila da postanu članovi ovog tijela. Ukolko ne želite da se vama manipuliše i od vas skrivaju informacije od javnog interesa, ukoliko ne želite partijsku televiziju, dođite na građanski skup. Braneći javni medijski servis, branite svoja ljudska i građanska prava!", kazali su iz Media centra.

HRA: Vlast želi kontrolu nad RTCG

Akcija za ljudska prava podržala je poziv Media centra na protest sjutra, 7. juna ispred javnog servisa RTCG u 12h, zbog inicijative za smjenu generalne direktorice RTCG, Andrijane Kadije dugogodišnje i kako navode, izrazito profesionalne novinarke Televizije Crne Gore.

"Uvjereni smo da je inicijativa motivisana željom vlasti da ponovo obezbijedi partijsku kontrolu nad izvještavanjem RTCG i smatramo da građanke i građani dostojanstvenim protestom tome treba da se suprotstave", kazali su iz Akcije za ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније