Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 06. 2018. 15:12 >> 15:01

SIMOVIĆ U BP

Uručena podrška za nabavku stoke na sjeveru

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predsjednik Opštine Bijelo Polje danas su u tom gradu uručili rješenja po osnovu javnih poziva za dodjelu podrške za nabavku stoke i upravljanje stajskim đubrivom, poljoprivrednim proizvođačima iz Berana, Petnjice i Bijelog Polja.

Podijeljeno je 70 rješena čija je vrijednosti 2.080.000 eura od čega su 1.027.000 bespovratna sredstva. Stočni fond od danas je bogatiji za 625 grla krupne stoke i 2.200 grla sitne stoke.

Danšnji susret sa poljoprivrednicima iz tri opštine nastavak je dobre komunikacije, resornog ministarstva i domaćina koja traje tokom cijele godine, što znači da poljoprivreda kao najbolji i najveći pogon pod otvorenim nebom, koji radi svih 12 mjeseci, ima punu podršku države i lokalnih samouprava, kazao je potpredsjednik Vlade, Milutin Simović.

"Ovakvi susreti su dobra prilika za dijalog i davanje odgova koji se odnoses na aplikacije za razne povoljnosti koje se poslednjih godina nude licima koja su odlučila da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Takođe i za zajedničko radovanje pojedinačnim i kolektivnim uspjesima postigutim u toj oblasti te postavljanju novih ciljeva, do kojih treba zajednički da stignemo", istakao je Simović.

On je poručio da sjever može mnogo više i da treba da u narednom periodu to i ostvari jer mu po svim pokazeteljima to pripada. Vlada će sa ukupnim kapacitetima kojim raspolaže biti dodatno posvećena sjeveru Crne Gore, da zajedno sa lolalnom samoupravom, preduzetnicima i domaćinima učini sve što može da svakoga dana doprinese otvaranju novih radnih mjesta. Da zajedno obezbijedimo konkurentniju ekonomiju, ne samo kroz velike proizvodne i prerađivačke pogone i turističke kapacitete, nego da ta konkurentnost ima uzlaznu liniju i u svakom malom poljoprivrednom gazdinstvu.

Simović je kao ohrabrujuće trendove naveo broj prijavljenih sa sjevera države za projekte nabavke stočnog fonda i za odlaganje stajnjaka te odobrene aplikacije, realizovane investicije u ukupnom iznosu od 2.080.000 eura od čeka će jeobezbijeđena bespovratna podrška od 1.027.000 eura. Od toga za Bijelo Polje je odobreno 457.000 eura sa 227.000 eura podrške.

Na nivou Crne Gore stočni fond će biti bogatiji za 625 grla krupne stoke i 2.200 grla sitne stoke. Time u kontinuitetu doprinosimo povećanju brojnosti stočnog fonda.

Svjedoci smo i velikog odziva na poziv takozvanog velikog IPARD programa koji se odnosi za primarnu proizvodnju kroz koju je data mogućnost apliciranja u vrijednosti od 10.000 do 500.000 eura uz bespovratnu podršku do 70% za poljoprivredne proizvođače koji su iznad 600 metara nadmorske visine, o čijim rezultatima će javnost uskoro, navjerovatnije 12 juna, biti obaviještena, napomenuo je Simović.

"Dodjela rješenja podrške za nabavku stoke i upravljanju stajskim đubrivom i prerade na gazdinstvu, lokalna uprava i resorno ministarstvo još je jedna potvrda da se obećanja ispunjavaju i da se na poboljšavanju uslova života, radi tokom cijele godine a ne, kako bi zluradi rekli, samo pred izbore, kazao je predsjednik Opštine", Petar Smolović.

On je podsjetio da je od 70 domaćina koji su koristnici pomenutih mjera njih 47 iz Bijelog Polja, što je jasan pokazatelj da ovdje egzistira veliki broj vrijednih domaćina kojima će lokalna samouprava i narednom periodu biti na usluzi kada su u pitanju njihovi razvojni projekti.

"U tom cilju je i skoro otvaranje Kancelarije za biznis planove, radi pomoći u izradi aplikacija prema: IRF-u, ministarstvu i evropskim projektima", kazao je Smolović.

Simović i Smolović su potom obišli farmere i prerađivače u Mjesoj zajednici Zaton.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније