Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 06. 2018. 15:05 >> 14:55

ŠEHOVIĆ SAOPŠTIO

Crna Gora u programu Škola za 21.vijek

Crna Gora je ušla u program British Councila Škola za 21. vijek, uvođenjem u velikom broju obrazovnih ustanova "Micro bit" džepnog računara za kodiranje kojim se postižu dobri rezultati u digitalizacii nastave, saopštio je ministar prosvjete Damir Šehović.

"Crna Gora je u prethodne dvije godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema koja podrazumijeva reformu svih nivoa obrazovanja", kazao je Šehović na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji u organizaciji British Councila.

Šehović je, kako je saopšteno iz British Councila, rekao da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unaprijedio proces digitalizacije obrazovanja.

Ministar prosvjete Srbije, Mladen Šarčević, kazao je da ta država ima ambiciozne planove za sljedeću godinu i da planira uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, a da se već radi na digitalizaciji udžbenika i opremanju dvije hiljade digitalnih učionica.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo, Elvir Kazazović, saopštio je da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije i da je rađeno dosta na edukaciji, kako nastavničkog kadra, tako i učenika.

On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne škole i da su u svim školama uvedene elektronske učionice, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

Predstavnici ministarstava prosvjete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.

Navodi se da Evropska Komisija procjenjuje da će u bliskoj budućnosti 90 odsto poslova zahtijevati digitalne veštine, a da trenutno 47 odsto stanovništva Evropske unije nema adekvatna znanja iz te oblasti.

Statistika je, kako su naveli, još lošija u zemljama regiona.

"Digitalizacija obrazovnog sistema podrazumijeva uvođenje digitalnih veština uz algoritamsko razmišljanje i kodiranje, razvoj digitalnih veština nastavnog kadra, pružanje pristupa obrazovnim resursima za digitalne veštine", kaže se u saopštenju.

Kao i razvijanje programa za kontinuirano profesionalno razvijanje predavača, angažman poslodavaca vezano za obrazovni sistem.

Predstavnica Britanskog savjeta, Kler Sirs, kazala je da je Velika Britanija prije nekoliko godina detektovala lošu digitalnu pismenost većine stanovništva i 2016. godine u nastavu svih osnovnih škola uvela džepni računar Microbit koji se koristiti za mnoge predmete u školama.

To, kako je kazala, pomaže nastavnicima da pristupe djeci na savremen način i da se što više angažuju.

"Za dvije godine upotrebe Microbita u školama postignitu su odlični rezultati kad je riječ o digitalnoj pismenosti", saopštila je Sirs iz Britanskog savjeta.

Ona je dodala da se trenutno priprema uvođenje džepnog računara u još 90 osnovnih škola regiona i da je dugogodišnja misija British Councila da džepni računar uključi u sve škole Zapadnog Balkana.

Sastanak ministara je uvod u međunarodnu konferenciju Nove tehnologije u obrazovanju, koju British Council organizuje 8. i 9. juna u Beogradu.

Cilj koferencije je, kako su kazali, da se kroz seriju predavanja i radionica, učiteljima i nastavnicima, predstave iskustva o upotrebi novih tehnologija u procesu učenja, razvoj digitalnog sadržaja, algoritamsko razmišljanje i kodiranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније