Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

08. 06. 2018. 13:10 >> 13:05

JANOVIĆ PORUČIO

Poboljšaće mehanizme podrške mladima

Ministarstvo sporta će, u saradnji sa svim domaćim i međunarodnim akterima u narednom periodu nastaviće da unaprjeđuje postojećih mehanizma podrške mladima, ali i na razvijanju novih modela koji će podrazumijevati njihovo aktivno učešće, poručio je ministar sporta, Nikola Janović.

 

"Vlada Crne Gore, uključujući i Ministarstvo sporta, u kontinuitetu pružaju otvorenu i nedvosmislenu podršku Berlinskom procesu, dok civilno društvo u Crnoj Gori, a posebno mladi, pokazuju veliku zainteresovanost i izuzetno konstruktivan pristup u realizaciji i postizanju zajedničkog cilja, zacrtanog 2014. na Samitu predsjednika Vlada zemalja Zapadno- balkanske šestorke u Berlinu”, poručio je Janović, otvarajući u Budvi, jednodnevnu konferenciju o Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa i saradnji mladih –RYCO.

On je dodao da su ponosni na činjenicu što je Crna Gora prva država koja je ispunila sva tri uslova za uspostavljanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

"Tako smo i prva zemlja u regionu koja je jula prošle godine, u Podgorici otvorila i Lokalnu kancelariju Regionalne kancelarije za saradnju mladih. Otvaranje te kancelarije predstavlja dodatni podstrek za razvoj mobilnosti mladih, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom nivou, njihovu bolju povezanost i saradnju”, ocijenio je Janović.

On je naglasio da je putem prvog konkursa Regionalne kancelarije za saradnju mladih podržano 15 organizacija iz Crne Gore, koje su, ili vodeće, ili partnerske u tim projektima. 

Janović je kazao da Ministarstvo sporta vrlo posvećeno radi na kreiranju uslova za ohrabrivanje mladih da se organizuju, iskazuju svoje ideje i kreativnost kroz projekte i aktivnosti podržanih putem godišnjeg Konkursa Ministarstva za finansiranje i sufinansiranje projekata omladinskih organizacija.

On je podsjetio da je u 2018. za finansiranje projekata iz budžeta Ministarstva opredijeljeno tri puta više sredstava u odnosu na 2017. što, kako je rekao, dovoljno govori o ,,odlučnoj namjeri Ministarstva sporta i Vlade Crne Gore, da doprinesemo unapređenju aktivizma mladih u Crnoj Gori u svim sferama društvenog života“.

"Imajući u vidu brojne izazove u oblasti kreiranja i sprovođenja omladinskih politika i poboljšanja položaja mladih, ministar sporta apostrofirao je da je potrebno kontinuirano raditi na razvoju intersektorske saradnje na svim nivoima, kako bi se što bolje iskoristili mehanizmi i mogućnosti koje Evropska unija, međunarodne organizacije i Vlade Zapadno-balkanske šestorke u bliskoj saradnji sa organizacijama civilnog drustva, pružaju u cilju povećavanja učešća mladih u svim sferama društvenog djelovanja.  Proces uključivanja mladih je dvosmjeran i u velikoj mjeri zavisi od njihovog interesovanja i volje da se aktivno uključuju i doprinose poboljšanju sopstvenog položaja", navodi se u saopštenju.

On je zahvalio Misiji OEBS-a u Crnoj Gori i fondacijama Konrad Adenauer i Robert Šuman, na podršci u organizovanju konferencije, koja kako je rekao, doprinosi jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Na otvaranju konferencije koja je budvanskom hotelu ,,Splendid” okupila više od pedeset predstavnika domaćih i stranih partnera, nadležnih za sprovođenje omladinske politike na nacionalnom i regionalnom novou, kao i predstavnika RYCO-a, govorili su i predsjednik Borda direktora Fondacije Robert Schuman Žan-Dominik Đulijani, direktor Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes, šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Moris Dovije, ambasador Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori  Hans Ginter Matern i ambasadorka Republike Fransuske u Crnoj Gori Kristin Tudik.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније