Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 06. 2018. 15:02   >>  17:56 24

SAVJET RTCG

Nećemo dozvoliti kontrolu Javnog servisa

Savjet RTCG izrazio je iznenađenje i žaljenje zbog, kako navode, unisonih izjava portparolke EEAS Maje Kocijančić, predstavnika OEBS-a za slobodu medija, Harlema Desira i portparolke Stejt dipartmenta Heder Nauert povodom odluke Savjeta o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije.

"Želimo da vjerujemo da predstavnici EU, OEBS i SD, nemaju sve relevantne informacije i da zbog toga tako izriču neutemeljene ocjene o ugroženosti slobode i nezavisnosti medija smjenom generalne direktorice Javnog servisa", poručili su iz Savjeta RTCG.

Ističu da žele da relaksiraju i uvažene međunarodne partnere, i domaću i međunarodnu javnost i dodaju da je "odluka Savjeta RTCG upravo na liniji onoga za šta se oni zalažu - za depolitizaciju Javnog servisa i za profesionalne standarde u skladu sa osnovnim vrijednostima Evropske unije".

"Na liniji zalaganja da Javni servis ne bude pod političkim pritiskom bilo koje strane, vlasti, ili opozicije. Nažalost dosadašnji menadžment je izgleda pogrešno razumio i poruke i podršku međunarodnih partnera, pa je uređivačku politiku usmjerio u drugu političku krajnost. To se najbolje vidjelo i kroz jučerašnji malobrojni protesni skup ispred zgrade Javnog servisa, povodom naše odluke, gdje su se u prvim redovima našli i pojedini opozicioni lideri što nije primijećeno u informaciji koja je objavljena na sajtu OEBS-a. To najbolje potvrđuje i sporni Ugovor između menadžmenta Javnog servisa i NVO Centar za građansko obrazovanje koji je finansiran sredstvima poreskih obveznika Evropske unije", navodi se u saopštenje za javnost koje je većinom glasova članova Savjeta RTCG usvojeno na danas održanoj elektronskoj sjednici.

Ugovorom je, kako su kazali, "pod firmom podrške profesionalizaciji medija suštinski ugrožena nezavisnost Javnog servisa".

"Zato predlažemo Maji Kocijančić, Harlemu Desiru i Heder Nauert da objave na sajtovima visokih institucija koje predstavljaju sadržaj pomenutog ugovora, iz kojeg će se vidjeti da ne postoji sličan primjer u evropskoj i svjetskoj medijskoj praksi. Mi želimo da vjerujemo da nijesu imali uvid u njegov sadržaj, inače ne bi tako dijelili lekcije legalno i legitimno izabranim članovima Savjeta RTCG od strane Parlamenta Crne Gore, suverene države koja je članica OEBS-a, članica NATO-a , i zemlja sa 30 otvorenih pregovaračkih poglavlja u procesu približavanja punopravnom članstvu u EU. To odlično znaju u Delegaciji EU u Podgorici, jer su naknadno izvršili pritisak na menadžment da se sporni ugovor koji je potpisan netransparentno, u tajnosti, bez znanja zaposlenih u Javnom servisu, kao i bez znanja Savjeta RTCG, isto tako netransparentno dopuni sa drugim aneksom, što je dodatni argument u prilog ispravnosti naše odluke. Ovaj Ugovor je u osnovi prekršio sva pravila novinarske profesije, jer je omogućio jednoj NVO da uredjuje političke emisije na Javnom servisu, da određuje ko mogu biti gosti na TV i da svojim potpisom odobrava emitovanje tog programa, kao i da zaposlenima u Javnom servisu određuje ekstra honorare. Vjerujemo da ćete se složiti sa nama, da to ne mogu biti medijski i demokratski standardi koji karakterišu demokratska društva", navode iz Savjeta RTCG. 

Oni uvjeravaju predstavnike EU, OEBS i SD ali i domaću i međunarodnu javnost, da neće dozvoliti kontrolu vladajuće partije nad Javnim servisom, ali dodaju, ni kontrolu opozicionih partija ni opozicionih poslenika, bez obzira da li oni djeluju u registrovanim političkim partijama ili medijima i NVO. Niti bilo kome iz inostranstva.

"Mi ćemo do kraja poštovati domaće zakone, usklađene sa evropskim, kao i utvrđene demokratske standarde u medijskoj sferi. Naša je obaveza između ostalog, da branimo prava novinara u RTCG, da ne budu pod bilo čijom političkom kontrolom, makar ona imala podršku i sa visokih međunarodnih adresa. Mi ćemo svojim radom dokazati, da branimo suštinske vrijednosti EU kada se radi o slobodi i nezavisnosti Javnog servisa, i slobodi medija uopšte. Da bismo dokazali ove naše tvrdnje, dostavićemo pomenuti Ugovor koji je osnov ovakve odluke Savjeta, Evropskoj komisiji, Evropskom savjetu, Evropskom parlamentu, OEBS-u i Stejt dipartmentu. Želimo takođe da poručimo svima, da nas neće pokolebati bilo kakvi pritisci da istrajemo u svom cilju da RTCG bude Javni servis moderne, demokratske, evropske Crne Gore", navode iz Savjeta RTCG. 

Član Savjeta Milan Radović napisao je na svom Twiter profilu da nije podržao ovakvo saopštenje i da nije bio usamljen.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније