Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 06. 2018. 08:45   >>  08:35

PODACI UNIVERZITETA

Brucoša najviše na Filozofskom fakultetu

Baza podataka Univerziteta Crne Gore pokazuje da su brucoši prošle i pretprošle godine najviše bili zainteresovani za upis na Filozofski fakultet jer je zabilježeno da se za te studije prije dvije godine prijavilo njih 516, lani ih je bilo 518, dok je ta ustanova po licenci mogla upisati samo oko 300 studenata.

 

Za studiranje na ovom fakultetu, odnosno na humanističkim naukama, više su se prijavljivale osobe ženskog pola, nego muškog.

Tako se lani za upis na filozofiju, sociologiju, geografiju, istoriju, obrazovanje učitelja, pedagogiju, predškolsko vaspitanje ili psihologiju prijavilo 388 studentkinja i 130 studenata, dok je u 2016. godini bilo 410 muškaraca i 106 žena.

Iz Univerziteta Crne Gore kazali su za Pobjedu  list da, kada je riječ o statistici koja se tiče najvećeg broja prijavljenih brucoša, za Filozofskim fakultetom ne zaostaje puno ni Ekonomski fakultet.

Za izučavanje ovih nauka lani je bilo zainteresovano 496 studenata, a pretprošle godine ih je bilo 478, ali je licencom bilo moguće upisati oko 390. Interesantno je da i na ovom fakultetu dominiraju studentkinje. Prošle godine je prijavu za upis podnijelo 310 studentkinja i 186 studenata, a pretprošle godine ih je bilo 340, dok je muškaraca bilo 138.

Treće mjesto na listi koja broji najviše prijavljenih brucoša zauzima Elektrotehnički fakultet, koji je prošle godine željelo studirati 427 studenata, dok ih je godinu prije bilo 415, a licencom je propisano da se može primiti oko 330. Za izučavanje ovih tehnoloških nauka, međutim, više su bili zainteresovani muškarci.

Podaci iz arhive UCG pokazuju da je lani bilo 351 prijavljenih studenata, dok je studentkinja bilo 76, a godinu ranije je registrovan 321 muškarac i 94 žena.

"Napominjemo da je teško govoriti o stepenu interesovanja brucoša za fakultete i dati realnu procjenu i uporednu mjerljivu analizu ukoliko se ima u vidu da u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, član 30, maksimalni broj studenata na određenom studijskom programu propisuje rješenje o licenciranju koje donosi Ministarstvo prosvjete. Kod mnogih fakulteta ovaj broj se popuni u prvom upisnom roku", istakli su sa UCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније