Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

11. 06. 2018. 07:02 >> 06:51

OD VRUĆINE DO KIŠE

Tokom sedmice nagle promjene vremena

Proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila je izložena ekstremnim vremenskim uslovima, podaci su Hidrometeorološkog zavoda. To je uticalo na poljoprivrednu proizvodnju. Nakon zahlađenja tokom vikenda, početkom sedmice očekuje nas porast temperature i do 35 stepeni.

 

Mart 2018. bio je najkišovitiji u posljednjih sedamdeset godina. Iz HMZCG kažu i da je ove godne april bio najtopliji u posljednjih sedam decenija.

"Od 25. maja do 5. juna temoeratura je svakodnevno prelazila 30 stepeni, to je ekstremna situacija", kazao je meteorolog Branko Micev.

Vidljive su i posljedice za poljoprivrednu proizvodnju, ali nisu ozbiljne, kažu iz Odjeljenja za savjetodavne poslove. Zbog vremenskih uslova plodovi su ranije sazreli.

"Ako govorimo o centralnom dijelu to je ranije sazrijevanje jagode i breskve. A u sjevernom dijelu su najranije krenule jagode, ona je počela s berbom 15-20 dana ranije u odnosu na prethodnu godinu", kaže Nebojša Veličković iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji.

Narednih dana očekuju nas nagle vremenske promjene - od vrućine od zahlađenja sa kišom i grmljavinom, ali obaranja temperaturnih rekorda neće biti.

Iako obaranja temperaturnih rekorda neće biti, visokih temperatura hoće, pa ljekari savjetuju da se pacijenti pridržavaju savjeta.

"Da se oblače laganije, da koriste prirodne materijale, da se hidriraju i uzimaju dovoljno tečnosti", kazala nam je dr Milena Rovčanin Cojić, specjalista porodične medicine.

Pored pravilne ishrane i odijevanja, ljekari savjetuju i da se od 12 do 17 sati bez prijeke potrebe ne izlažete suncu.

Anđela Ralević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније