Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 06. 2018. 12:45 >> 12:38

PAŽIN - MATERNOVA

Spremni za veću inkluziju Roma i Egipćana

Vlada Crne Gore spremna je da uloži dodatne napore u cilju poboljšanja položaja Roma i Egipćana i njihove veće inkluzije u crnogorsko društvo, posebno u oblasti socijalne zaštite, zdravstva i obrazovanja, kao osnova za ukupan društveni i ekonomski napredak ove zajednice, istakao je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin u razgovoru sa zamjenicom generalnog direktora za proširenje u Evropskoj komisiji Katarinom Maternovom.

"Danas imamo preko 8000 građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici romske ili egipćanske populacije. U pitanju je značajna zajednica koja zaslužuje punu pažnju društva", saopštio je Pažin. 

Na sastanku, koji je organizovan povodom razmatranja položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, potpredsjednik je izrazio zahvalnost za napore i sredstva koja Evropska unija i druge međunarodne organizacije ulažu u politiku inkluzije u Crnoj Gori, dodajući da će nedavno istraživanje koje su zajednički sproveli UN, Svjetska banka i EU ponuditi dragocjene smjernice za dalji rad na unapređenju položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori.

Maternova je pozdravila odlučnost Vlade da uloži dodatne napore ka većem stepenu integracije romske i egipćanske zajednice u crnogorsko društvo.

"Izrazila je, u tom kontekstu, spremnost Evropske unije da nastavi da podržava reformske procese u Crnoj Gori u cilju usvajanja najviših evropskih standarda u oblasti zaštite i afirmacije prava marginalizovnih društvenih grupa", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Nakon sastanka, Pažin, Maternova i predstavnik NVO Mladi Romi, Samir Jaha govorili su na otvaranju seminara „Inkluzivno društvo: Uređenje socio-ekonomskog položaja Roma i Egipćana“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније