Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

13. 06. 2018. 15:07   >>  14:55 1

SDM ODGOVORIO KOVAČEVIĆ

Kolegijum KCCG zloupotrijebljen

Stručni kolegijum Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) zloupotrijebljen je za diskreditaciju Sindikata doktora medicine (SDM), kazala je predsjednica tog sindikata Milena Popović Samardžić.

Kolegijum KCCG ocijenio je da pojedini članovi Sindikata doktora medicine (SDM) istupima u javnosti destabilizuju KCCG i urušavaju integritet odgovornih i profesionalnih kolega.

Tim povodom reagovao je Sindikat doktora medicine i kazao da već godinama ukazuju na probleme i godinama traže partnere za njihovo rješavanje.

"Žao nam je što to ne prepoznajete u brojnim mailovima koje Vam šaljemo i pozivima za razgovor na koje ne dobijamo odgovor. Razočava činjenica da je stručni kolegijum Kliničkog centra zloupotrijebljen za diskreditaciju Sindikata doktora medicine", kazala je Popović Samardžić.

Ona u odgovoru direktoricu KCCG moli da ih, kako je kazala, politički ne svrstava, i kako dodaju, na taj način ne diskreditujete njihov rad.

"Naša struka je naša jedina politika i naš jedini cilj je da dovedemo pacijente, ljekare i kreatore zdravstvene politike za isti sto, da sagledamo naše probleme iz svih ovih uglova i da na bazi tih zaključaka formulišemo jasnu strategiju. I sve to radimo sa stanovišta struke, a ne politike", kazala je Popović Samardžić.

Ona Kovačević poručuje da njen nesporan uspjeh "jesu aparati i građevinski radovi kao što smo rekli, ali nezadovoljstvo naših pacijenata, nezadovoljstvo ljekara i ostalog medicinskog osoblja govori o jednom dubljem problemu koji ne rješavamo. Da li opet govoriti o odlivu kadra, o deficitu kadra, o uslovima rada, o niskim zaradama, o nedostatku protokola… Zbog prikrivanja činjenice da sa Ministarstvom zdravlja nemate dobar odnos ispaštaju i zdravstveni radnici i pacijenti".

Popović Samardžić napominje da u KCCG radi više od 400 ljekara, od kojih su, kako navodi, većina članovi SDM a na čije zahtjeve za razgovor, dodaje, za početak treba odgovoriti.

"Mi smo imali inicijativu za saradnjom, imaćemo je uvijek jer nas naš profesionalni odnos obavezuje na to. Odlučićete da li ćete iskoristiti naše kapacitete, našu stručnu pomoć u rješavanju nagomilanih problema pacijenata i ljekara ili ćete nastaviti sa samozavaravanjem ili pak tendencioznim zavaravanjem javnosti i kolega. Nije primjereno unositi razdor među ljekare radi ostvarivanja ličnog revanšizma koji proizilazi iz osjećaja uvrijeđenosti. Osobama koje rade u zdravstvenom sistemu ne priliče indolentne reakcije poput ovih i u najmanju ruku opasne su", navodi se u reagovanju.

Popović Samardžić podsjeća i to da kodeks medicinske etike i deontologije obavezuje na saradnju i međusobno uvažavanje.

"Stručni kolegij ne treba koristiti za lične osvete već za naše jedinstveno djelovanje u unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite. Zadovoljan ljekar je preduslov za zadovoljnog pacijenta. Dobro edukovan ljekar je preduslov dobrog ishoda liječenja. To trebaju biti naši ciljevi i u tom pravcu Sindikat doktora djeluje i pruža ruku saradnje svima koji sa nama dijele taj cilj, ali ne manipulativno, ne demagoški, ne politikanski, već iskreno i suštinski", zaključila je Popović Samardžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније