Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

13. 06. 2018. 23:35 >> 23:20
1

DAMJANOVIĆ U BRISELU

Pametna specijalizacija do kraja godine

Crna Gora ubrzano radni na izradi Strategije pametne specijalizacije i kraj godine je realan datum za finalizovanje tog dokumenta, saopšteno je na sastanku ministarke nauke Sanje Damjanović sa generalnim direktorom Udruženog istraživačkog centra (JRC) Vladimirom Šuchom u Briselu.

Iz Ministarstva nauke su naveli da je Strategija novi pristup ekonomskom razvoju koji je pokrenula Evropska unija i da predstavlja sveobuhvatnu procjenu kapaciteta, te targetiranje najkonkurentnijih grana koje imaju inovativni potencijal da omoguće ubrzan ekonomski i naučni razvoj zemlje.

Šucha je istakao da je Crna Gora najviše odmakla u procesu izrade Strategije i da vjeruje da je kraj godine realan datum za finalizovanje dokumenta.

On je obećao i dodatan eksperski tim Crnoj Gori, sredinom septembra, koji će pomoći da se aktivnosti dodatno ubrzaju.

Damjanović je Šuchu upoznala sa dosadašnjim aktivnostima na uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u Jugoistočnoj Evropi (SEEIIST), kao i narednim koracima u cilju realizacije ovog regionalnog projekta.

Ona je istakla da je region bio jedinstven u izboru opcije, te da će budući projekat biti namijenjen Hadronskoj kancer terapiji, najsavremenijoj metodi za liječenje velikog broja vrsta kancera.

„Ovaj region treba istraživačku infrastrukturu na najvišem nivou kako bi mogao u perspektivi postati konkurentan ostatku Evrope“, navela je Damjanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Damjanović je govorila i o planiranom uspostavljanju takozvane kliničke mreže, koja bi omogućila budućim pacijentima da budu tretirani od ne samo jednog, već internacionalnog tima stručnjaka, odnosno onkologa.

"Ministarka je zamolila JRC za podršku, imajući u idu da je riječ o centru koji svoje institute ima širom Evrope i svijeta. Uz to, na sastanku je bilo razgovarano i o pristupu crnogorskih naučnika upravo ovim centrima, što će, obećao je Šucha, u skorijem periodu biti moguće bez bilo kakvog dodatnog finansijskog učešća", kaže se u saopštenju.

Damjanović je ranije danas učestvovala i na sastanku Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), koji je bio posvećen kreiranju jedinstvenog regionalnog stava o budućem novom okvirnom programu za nauku i inovacije, Horizont Evropa, a čiji je cilj da zemlje regiona utiču na promjene budućeg okvirnog programa u korist Zapadnog Balkana.

Predlog ovog programa zvanično je prezentovao komesar za nauku i inovacije Karlos Moedas, 7. juna u Briselu.

Budući okvirni program premašio je sve dosadašnje cifre i za nauku u Evropi za period 2021/2027. predloženo je 100 milijardi eura, što je 20 milijardi više u odnosu na tekući Horizont 2020.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније