Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 06. 2018. 07:15 >> 07:05
4

VUČINIĆ PORUČIO

"Ne politizovati izbor Sudskog savjeta"

Produženje mandata članovima Sudskog savjeta do izbora novog Savjeta, nužno je rješenje i u skladu je sa duhom i ciljem Ustava, kazao je za RTCG sudija Evropskog suda u Strazburu Nebojša Vučinić.

"Ja mislim da ovo rješenje možda nije striktno u skladu sa slovom Ustava, ali je itekako u skladu sa duhom i ciljem Ustava. Ovo treba da bude nauk našim zakonodavcima da navedu ubuduće - Sudski savjet vrši svoju dužnost sve dok ne počne novi Sudski savjet da radi", ocijenio je Vučinić.

Kometarišući to što se nižim pravnim aktom rješava to pitanje, Vučinić je kazao da "nužda zakon mijenja". On očekuje da će se trenutna situacija prevazići i da neće doći do blokade sudske vlasti.

"Ono što je najmanje prihvatljivo u svemu ovome je da se politizira izbor članova Sudskog savjeta", rekao je Vučinić u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

Po njemu, sporna je tolika kvalifikovana većina za izbor članova Sudskog savjeta, koju je praktično veoma teško ostvariti i time se, kako kaže, omogućava politička trgovina.

"A to je najmanje prihvatljivo kad je riječ o pravosuđu i Sudskom savjetu", ocijenio je Vučinić. On je naglasio da nema demokratkog društva bez slobode izažavanja.

Govoreći o slobodi govora među političarima, Vučinić je naglasio da "što je viši državni funkcioner veća je odgovornost za izgovorenu riječ".

Napadi na novinare moraju biti istraženi, jer se radi o imidžu države, napominje Vučinić.

"To se gleda kad se ocjenjuje jesmo li ispunili standarde za prijem u Evropsku uniju. Itekako nadležne službe iz Brisela gledaju kako se sprovode istrage napada na novinare", rekao je Vučinić.

On je ocijenio da je nedopustivo da je, u jednoj maloj državi kao što je Crna Gora, toliki broj neistraženih napada.

Naši građani imaju povjerenje u Evropski sud, ocijenio je Vučinić u emisiji "Iz pravog ugla" RTCG.

"Ono što je bitno da bi se popravila situacija u domaćem pravosuđu, jeste da se poslije svake presude i odluke koje donesemo, da se to analizira i vidi koje su greške da se ne bi ponavljale", rekao je Vučinić.

Sudovi i njihov rad, kako navodi, moraju biti izloženi kritici javnosti.

"Ipak, nijesam za to dok traje postupak da se, kroz tu kritiku, vrši pritisak na rad sudija", ocijenio je Vučinić.

Crna Gora nema mnogo predmeta u odnosu na broj stanovnika, kaže Vučinić. U našoj zemlji se, dodaje, najviše krši pravo na suđenje u razumnom roku.

"Najčešće se odbacuju slučajevi kada se naši ljudi i advokati žale na posljedice postupka, na što je neko nešto izgubio, ili je osuđen. Ne možete se zbog toga žaliti, žalite se samo ako su povrijeđene one garancije, odnosno neko konvencijsko pravo", ocijenio je Vučinić.

Situacija se pomalo popravlja, domaći sudovi su počeli da shvataju značaj evropske konvencije, smatra Vučinić i poručuje kako su mlađe sudije iz Osnovnog suda u Podgorici počele veoma dobro da primjenjuju praksu Evropskog suda.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније